To Joy

Till glädje, feature film, drama, Sweden, 1950

DIRECTED BY: Ingmar Bergman

To Joy

Synopsis:

Film postaje dostupan za online prikazivanje u ponedjeljak 1. lipnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još 24 sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske.

Upute o gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

Plaha violinistica Marta Olsson jedina je žena u drugorazrednom provincijskom orkestru u kojem svira i neurotični, nesigurni i nezreli Stig Eriksson, koji mašta o velikoj solističkoj karijeri. Nakon što ubrzo stupe u brak, Stigovi snovi će se rasplinuti kad mu novi šef orkestra Sönderby pruži priliku s izvođenjem Mendelsohnove solističke dionice, koju on odsvira vrlo slabo. Ovaj će se neuspjeh odraziti i na Stigov ionako turbulentan brak s Martom, te će se on prema njoj početi ponašati sve gore... 

U donekle tezičnoj melodrami, izvorni naslov koje je ´posudio´ iz Ode radosti Friedricha Schillera, iz posljednjeg zborskog stavka Beethovenove Devete simfonije, Bergman se pozabavio turbulentnim bračnim odnosima kao jednom od svojih omiljenih tema. Ostvarenje iz ranog razdoblja autorova stvaralaštva odveć je ambiciozna i povremeno zamorna karakterna studija supružnika čiji će odnos ključno definirati suprugov strah od mediokritetstva i neuspjeha. U atmosferičnom i sugestivno režiranom djelu pomalo nategnute melodramatičnosti, koje nose odlične glumačke interpretacije Maj-Britt Nilsson te glumca, scenarista i redatelja Stiga Olina, u liku tvrdog i grubog ravnatelja orkestra prvu glumačku suradnju s Bergmanom ostvario je glasoviti redatelj Victor Sjöström, koji će svoju posljednju ulogu odigrati upravo u Bergmanovu remek-djelu Divlje jagode.