Anina strast

En passion, igrani, drama, Švedska, 1969

REŽIJA: Ingmar Bergman

Anina strast

Sadržaj:

Film postaje besplatno dostupan za online prikazivanje u ponedjeljak 8. lipnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još 24 sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske.

Promo kod za besplatno gledanje ovog filma glasi: StrastFREE

Upute o gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

Nakon što je odležao zatvorsku kaznu zbog prevara s čekovima, grubi i šutljivi Andreas Winkelman kao miroljubivi osamljenik živi na negostoljubivom švedskom otoku, vrijeme najvećim dijelom provodeći u čitanju knjiga. Supruga ga je napustila uz riječi da on boluje od ´raka duše´, a čini se da mu miran osamljenički život itekako odgovara. No to će se početi mijenjati kad se Andreas protiv svoje volje počne upletati u odnose s troje svojih susjeda. Jedna od njih je invalidna Anna Fromm, kreposna ali privlačna udovica koja je nehotično skrivila automobilsku nesreću u kojoj su joj poginuli suprug i sin, i s kojom će Andreas započeti jednogodišnju vezu.

Psihološka drama scenarista i redatelja Ingmara Bergmana drugi je njegov film snimljen u boji, na švedskom otoku Faro čiju je prirodu i eksterijere snimatelj Sven Nykvist, redateljev stalni suradnik, sjajno iskoristio za stvaranje atmosferične cjeline impresivne fotografije. Boja je vrlo snažan element filma u kojem autor opet kreira slojevite i duboko suosjećajne portrete žena, fokusirajući se na središnje teme osamljenosti i gubitka. Naslov koji s filmovima Vučje doba i Sramota zaokružuje Bergmanovu ´otočnu´ trilogiju vrlo je sugestivno režirano i emotivno snažno djelo impresivnom u svim izvedbenim segmentima, od jedinstvene Bergmanove stilske ekspresivnosti preko naglašenog intelektualizma i promišljenog simbolizma do odličnih i vrlo proživljenih glumačkih interpretacija redateljevih stalnih suradnika Maxa von Sydowa, Liv Ullmann, Bibi Andersson i Erlanda Josephsona.

Trailer