Djevičanski izvor

Jungfrukällan, igrani, drama, Švedska, 1960

REŽIJA: Ingmar Bergman

Djevičanski izvor

Sadržaj:

Film postaje besplatno dostupan za online prikazivanje u petak 5. lipnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još 24 sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske.

Promo kod za ovaj film glasi: IzvorFREE
Upute o gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

Petnaestogodišnja Birgitta na putu za crkvu brutalno siluju i potom ubiju dvojica starijih muškaraca. Igrom sudbine oni potraže sklonište upravo kod njezina oca. Saznavši tko su, on osveti kćerinu smrt, no upadne u krizu vjere pitajući se kakav je to Bog koji je dopustio da se sva ta ubojstva dogode.

Godine 1961. ovjenčana Oscarom i Zlatnim globusom u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja, te godinu ranije na festivalu u Cannesu nagrađena Posebnim priznanjem, fascinantna drama Ingmara Bergmana kao središnji motiv postavlja suprotstavljanje paganskog misticizma obilježenog sirovim seksualnim i nasilnim nagonima, i kršćanske produhovljenosti i kultiviranosti. Dok su amoralni nagoni utjelovljeni u pastirima, Töre je isprva oličenje njima nadmoćnog razboritog kršćanina, koji se spletom okolnosti u činu osvete prisiljen i sam prepustiti nagonima, zbog čega osjeća kajanje i potrebu za iskupljenjem grijeha. Bogatstvo karakterno slojevitih likova i njihovih podjednako iznijansiranih međuodnosa, posezanje za biblijskim motivima ponajviše oličenih u mladoj paganki Ingeri koja funkcionira kao metaforička Marija Magdalena, davanje prednosti humanizmu u odnosu na vjersko (crkveno) učenje, estetizirana vizualnost, bogatstvo zvučne kulise te uobičajeno sjajna režija s intenzivnom upotrebom dugih kadrova, samo su najizraženije vrline ovog remek-djela.