Krici i šaputanja

Viskningar och rop, igrani, Švedska, 1972

REŽIJA: Ingmar Bergman

Krici i šaputanja

Sadržaj:

Film postaje dostupan za online prikazivanje u četvrtak 4. lipnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još 24 sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske.

Upute o gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

U ljetnikovcu jedne obitelji u Švedskoj krajem 19. stoljeća, tijekom dva dana odigrava se obiteljska drama triju sestara. Dok najmlađa Agnes umire u velikim mukama od raka maternice, o njoj skrbi požrtvovna Ana, služavka nepokolebljivo i do kraja odana svojoj gazdarici. Starije sestre Karin i Marija doputovale su da bi na samrti bile uz Agnes, no zbog osjećaja krivnje i straha od smrti koji ih muče nisu sposobne umirućoj sestri pružiti odgovarajuću pomoć...

Impresivna psihološka obiteljska drama od pet nominacija za Oscara ovjenčana je onim za najbolju fotografiju Svena Nykvysta, koji je i drugog Oscara osvojio za rad na Bergmanovu filmu Fanny i Alexander, te godinu ranije u Cannesu nagrađena za tehničko postignuće i nominirana za Zlatni globus u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja. Riječ je o filmu kojim se Bergman vratio svojim najčešće obrađivanim temama analize ženske psihe te traganja za vjerom i iskupljenjem, no za razliku od njegovih ranijih radova u ovom su boje jarke i zasićene, osobito crvena boja. Osim dojmljivim korištenjem kolorita te prirodne i zadane svjetlosti, ostvarenje koje je sam redatelj proglasio uz Personu svojim najvažnijim filmom imponira preciznom strukturom s pravilnim izmjenama sadašnjeg vremena zbivanja s retrospektivnim sekvencama u kojima upoznajemo sva četiri ženska lika, maestralnim elaboriranjem središnje teme otuđenosti i nemogućnosti komunikacije, fascinantnim mizanscenom, iznimno uspjelim, slojevitim i sugestivnim glumačkim izvedbama te maestralnom režijom krupnih planova s korištenjem izražajnosti naglašeno ekspresivnih glumačkih lica.