Lice

Ansiktet, igrani, Švedska, 1958

REŽIJA: Ingmar Bergman

Lice

Sadržaj:

Film postaje dostupan za online prikazivanje u utorak 9. lipnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još 24 sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske.

Upute o gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

Putujuće kazalište dr. Alberta Emanuela Voglera, nijemog mađioničara, i njegove u muškarca preodjevene supruge Mande 1846. godine stiže u Stockholm. Nakon što konzul Egerman i njegov prijatelj dr. Vergérus vođeni racionalnim razlozima glumačku družinu dr. Voglera optuže zbog prijevara i bavljenja magijom, šef policije Starbeck po konzulovu nalogu uhiti čitavu skupinu, želeći ustanoviti o čemu je riječ. 

Godine 1959. na festivalu u Veneciji ovjenčana Posebnom nagradom žirija te još dvjema nagradama, a godinu kasnije nominirana za nagradu BAFTA za najbolji film, izrazito stilizirana crnohumorna drama scenarista i redatelja Ingmara Bergmana jedan je od filmova koji na najuspjeliji način otkriva redateljev autorski i osobni svjetonazor. Zbog naglašenih stilizacija gledatelj je dobrim dijelom više usmjeren na filmsku formu nego na temu i sadržaj, a u njemu se Bergman, obrađujući istinite događaje iz 19. stoljeća, na satiričan način, oštroumno i intrigantno bavi bavi s jedne strane šarlatanstvom, a s druge hipokrizijom buržoaskih slojeva društva. Lik dr. Alberta Emanuela Voglera, kojeg sjajno tumači po dva puta za Oscara i Zlatni globus nominirani Max von Sydow, temelji se na liku i djelu stvarnog švedskog hipnotizera istog imena iz 19. stoljeća, a Bergman namjerno gledatelje ostavlja u dvojbi je li ono što promatraju stvarno ili namješteno. Cjelina imponira sugestivnom režijom, suspensom, efektnim kreiranjem povijesnog razdoblja, bogatstvom komičnih detalja te fascinantnim pogledom na svijet magije i čarobnjaštva.