Nakon probe

Efter repetitionen, igrani, drama, Švedska, Zapadna Njemačka, 1984

REŽIJA: Ingmar Bergman

Nakon probe

Sadržaj:

Film postaje dostupan za online prikazivanje u srijedu 20. svibnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još 24 sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske.

Upute o gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

Ostarjeli Henrik Vogler iskusan je, racionalan i zahtjevan kazališni redatelj koji nakon probe predstave Igra snova Augusta Strindberga, jedne večeri ostaje sam u kazalištu. Njemu se pridružuje mlada glumica Anna, koja želi s njim ostvariti ljubavnu vezu...

Televizijski film scenarista i redatelja Ingmara Bergmana, koji dio filmske kritike svrstava među najznačajnija autorova ostvarenja, brbljav je teatarski komad realiziran za švedsku nacionalnu televiziju. Riječ je o djelu koje se u dobroj mjeri može interpretirati i u autobiografskom ključu, kao redateljeva osobna isprika zbog toga što je tijekom života prednost dao umjetnosti i umjetničkom stvaralaštvu, a ne obitelji. Bergman se i ovdje bavi svojom omiljenom temom odnosa među spolovima i unutar obitelji, a na ´tapetu´ su mu i kompleksne ženske osobnosti i njihova karakterna zrcaljenja u više likova, te ogorčenost kao posljedica nekadašnjih ljubavnih odnosa. U autobiografskom ključu film se može ´pročitati´ i kao autorov osvrt na patnje koje je tijekom života prouzročio ženama oko sebe, te kako se prema njima ophodio na loše i ponižavajuće načine. U naslovu koji je promoviran kao Bergmanov oproštaj s filmom, a koji to ipak naposljetku nije bio, jer je on tijekom sljedeća dva desetljeća nastavio režirati TV-projekte, redateljev alter-ego sjajno utjelovljuje njegov stalni suradnik Erland Josephson.

Trailer