Osmijesi ljetne noći

Sommarnattens leende, igrani, Švedska, 1955

REŽIJA: Ingmar Bergman

Osmijesi ljetne noći

Sadržaj:

Film postaje dostupan za online prikazivanje u ponedjeljak 25. svibnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još 24 sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske.

Upute o gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

Sredovječni Fredrik Egerman dobrostojeći je odvjetnik iz švedskog gradića Skånea, koji se na samom početku 20. stoljeća ženi 19-godišnjom Anne. Dvije godine kasnije njihov brak još uvijek nije konzumiran, a razlog tome je Anneino sustezanje oko intimnih odnosa sa suprugom. No Fredrik ne zna da je njegov sin Henrik, naočiti mladi student kojeg je dobio u prvom braku, snažno zaljubljen u Anne, a i ona je potajno zaljubljena u posinka... 

Godine 1956. prikazana u konkurenciji festivala u Cannesu, gdje je nagrađena za najuspjeliji poetski humor, Bergmanova romantična komedija još je jedno ostvarenje u kojem se varira u mjuziklu i teatru čest motiv zamjene identiteta. U djelu koje su kritičari glasovitog časopisa Cahiers du Cinéma 1956. smjestili na šesto mjesto najboljih filmova te godine, Bergman se motivom zamjene identiteta pozabavio na inteligentan i suptilan način, kreirajući profinjenu komediju različitu od većine žanrovske produkcije tog vremena. Film koji je bio vrlo gledan te je Bergmanu donio afirmaciju na međunarodnoj sceni, obiluje zanimljivim i slikovitim likovima koji se prema ljubavi i seksualnosti većinom odnose na cinične načine, a autor voli i poštuje svoje likove. Riječ je o razigranoj i vješto režiranoj cjelini u kojoj se Bergman bavi svojom omiljenom temom složenih odnosa među spolovima, uz poruku da ljubav naposljetku ipak pobjeđuje frustracije a tragedija ustupa mjesto farsi.