Žene čekaju

Kvinnors väntan, igrani, Švedska, 1952

REŽIJA: Ingmar Bergman

Žene čekaju

Sadržaj:

Film postaje besplatno dostupan za online prikazivanje u nedjelju 14. lipnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još 24 sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske.

Promo kod za besplatno gledanje ovog filma glasi: ZeneFREE
Upute o gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

Dok za stolom čekaju da se vrate njihovi muževi, četvorica braće Lobelius, njihove supruge započinju razgovor u kojem će podijeliti i neke bračne tajne... 

Godine 1953. prikazana u konkurenciji festivala u Veneciji, humorna drama scenarista i redatelja Ingmara Bergmana, priču za koju je napisala njegova tadašnja supruga i muza Gun Grut, kasnije intimna prijateljica Ive Andrića s kojim je izmijenila mnogo pisama, za redatelja je netipično epizodno strukturiran film. Epizodna struktura nije bila Bergmanov ´forte´, što je razvidno i u ovom ostvarenju, koje je ipak vrlo duhovito, šarmantno i zabavno, te koje nose raspoloženi nastupi glumačke postave u kojoj su i česti Bergmanovi suradnici Gunnar Björnstrand, Eva Dahlbeck i Maj-Britt Nilsson. Premda epizode nisu dovoljno duge da bi se likovi mogli na zadovoljavajući način profilirati, te njihovi karakteri ostaju tek naznačeni, ležernost, optimizam i pozitivizam cjeline funkcioniraju vrlo uspješno, što je u određenoj mjeri neobično u kontekstu Bergmanova opusa. Epizode nisu ujednačene kakvoće, ona u liftu je sjajna, ali ostalima nedostaje slojevitosti i dubine, a u djelu je moguće detektirati detalje koji asociraju na film Pismo trima ženama Josepha L. Mankiewicza i komiku Ernsta Lubitscha.