Jacques Demy

05.06.1931, Pontchâteau, Loire-Atlantique, Francuska - 27.10.1990, Pariz, Francuska

 

Director Iako je Demy suvremenik Godarda, Truffauta i Chabrola, njegovi su filmovi bili uglavnom romantične naravi, lirski i nalik na bajke, no psihološki realizam ipak nije bio zapostavljen. Zaljubljenik u sliku i zvuk, Demy je kao malo koji od pripadnika francuskog novog vala u filmovima dodirivao romantične rubove života i ostajao im vjeran u filmskim ostvarenjima. Već u prvom filmu, Lola, s Anouk Aimée koja se proslavila u Claude Lelouchevom Jedan muškarac i jedna žena te Fellinijevim filmovima Slatki život i Osam i po, vidljivo je da i pored poetičnosti u pristupu njegov autorski potpis karakterizira i precizno psihološko profiliranje i dočaravanje unutarnjih procesa u likovima. Lola je također film iz kojega se može iščitati Demyjeva posveta opusu francuskog redatelja njemačko-židovskog podrijetla Maxu Ophülsu. Demy u Loli pokazuje prve redateljske značajke po kojima ga je kasnije lako prepoznati; stilizirana, osebujna fotografija i romantična atmosfera. Najveći uspjeh Demy ipak postiže trećim filmom, Cherbourškim kišobranima, romantičnom pričom s dijalozima u potpunosti pjevanim a u scenografiji je očita naklonost prema holivudskom mjuziklu. Bitan doprinos filmu svakako je bila i glazba poznata skladatelja Michela Legranda. Demy Cherbourškim kišobranima osvaja Grand Prix u Cannesu. Kasnije Demy snima u Americi, ali nikad ne ponavlja uspjehe ranijih filmova. Njegova je supruga od 1962. pa do redateljeve mrti 1990. bila redateljica Agnès Varda.

Filmografija

La table tournante (1988)
Trois places pour le 26 (1988)
Parking (1985)
Une chambre en ville (1982)
Lady Oscar (1978)
L'evénement le plus important depuis que l'homme a marché sur la lune (1973)
The Pied Piper (1972)
Peau d'âne (1970)
The Model Shop (1969)
Les Demoiselles de Rochefort (1967)
Les Parapluies de Cherbourg (1964)
La Baie des anges (1963)
Les sept péchés capitaux (1962)
Lola (1961)
Ars (1959)
La mère et l'enfant (1959)
Musee Grevin (1958)
Le bel indifférent (1957)
Le sabotier du Val de Loire (1955)


Filmovi redatelja

Cherbourški kišobrani

(Les parapluies de Cherbourg, 1963)

Režija: Jacques Demy
FOTOGRAFIJA: Jean Rabier
Sadržaj:

Sedamnaestogodišnjakinja Geneviève živi s majkom koja je vlasnica dućana kišobrana. Zaljubljena je u auto-mehaničara Guya koji ode u vojsku ostavivši je u drugom stanju. Iako i dalje zaljubljena u Guya, udaje se za bogatog draguljara zbog djeteta.

boja, 87 min

Lola (1961)

(1961)

Režija: Jacques Demy
FOTOGRAFIJA: Raoul Coutard
Sadržaj:

Anouk Aimée tumači naslovnu ulogu Lole, cabaret zabavljačice u Nantesu i majke mladog dječaka. Prošlo je već sedam godina otkako ih je dječakov otac ostavio i otišao u Ameriku s obećanjem da će se vratiti kada se obogati. U njegovoj odsutnosti u Lolu se zaljubljuje Roland, njezin prijatelj iz dječjih dana, a prema njoj nije ravnodušan ni američki mornar Frankie.

c/b, 85 min

Zaljev anđela

(La baie des anges, 1962)

Režija: Jacques Demy
FOTOGRAFIJA: Jean Rabier
Sadržaj:

Jackie je sredovječna ovisnica o kockanju koja napušta muža i djecu te odlazi iz Pariza u Nicu. Među tamošnjim kockarnicama i stolovima za rulet, taman kad ju krene sreća, upoznaje privlačna mladića Jeana. Praznoglavo uvjerena da joj je baš on donio dobitak, započinje vezu s njime...

c/b, 89 min

Gospođice iz Rocheforta

(Les demoiselles de Rochefort, 1967)

Režija: Jacques Demy
FOTOGRAFIJA: Ghislain Cloquet
Sadržaj:

Sestre Françoise Dorléac i Catherine Deneuve u ovom su filmu i odglumile uloge sestara. Blizanke Solange i Delphine zajedno žive u Rocquefortu i rade u glazbeno-plesnoj školi. Solange podučava klavir, a Delphine ples. Iako sanjaju o Parizu, uvjerene da ih tamo čekaju ljubav i karijera, njihove ih romanse čekaju već iza ugla... (Redateljica Agnès Varda restaurirala je film 1996. godine.)  

boja, digitalno, 128 min

Magareća koža

(Peau d'âne, 1970)

Režija: Jacques Demy
FOTOGRAFIJA: Ghislain Cloquet
Sadržaj:

Ekranizacija bajke Charlesa Perraulta prema kojoj kralj kraljici na njezinoj samrti obeća da se neće oženiti manje lijepom ženom od nje same. Zbog tog neobična zahtjeva izbor padne na njihovu kćer, a princeza, kako bi izbjegla takvu sudbinu, uz pomoć vile počne tražiti nemoguće stvari kao svoje vjenčane poklone...

boja, 89 min
Vidi cijeli program