Majid Majidi

 

Director
Redatelj, scenarist, glumac i producent rođen u Teheranu, 1959.godine. Već kao četrnaestogodišnjak počinje se baviti glumom u amaterskim kazališnim grupama, a onda studira na institutu za dramske umjetnosti u Teheranu. Nakon iranske revolucije 1979. godine počinje glumiti u raznim filmovima poput Bojkot (Baykot, 1985.) Mohsena Makhmalbafa. Režijom se počinje baviti 1981. godine kada snima kratkometražni dokumentarni film Enfejar (1981.). Nakon brojnih kratkih filmova prvi dugometražni igrani film Baduk piše i režira 1992. godine. Nakon dva srednjemetražna filma (Akhareen abadeh, 1993; Bog će doći / Khoda mi ayad, 1996.)) slijedi dugometražna drama Otac (Pedar, 1996.). Bio je prvi iranski redatelj nominiram za Oscara u kategoriji stranog filma i to s filmom Djeca raja (Bacheha-Ye aseman, 1997.) 1999. godine. Slijede također zapaženi Boja raja (Rang-e khoda, 1999.) i Baran (2001.), te Beed-e majnoon (2005.) i Avaze gonjeshk-ha (2008.). Snimio je i dokumentarni film o izbjegličkim kampovima u Afganistanu 2001. godine pod nazivom Pa berahneh ta Herat (2002.).

Filmografija


Filmovi redatelja

Baran

(2001)

Režija: Majid Majidi
FOTOGRAFIJA: Mohammad Davudi
Sadržaj:

Na gradilištu u Teheranu rade Kurdi i nekolicina ilegalnih afganistanskih radnika. Među njima je i Najaf, udovac s brojnom obitelji. Kada u nesreći na poslu ozlijedi nogu, zamjenjuje ga sin Rahmat. Vidjevši kako je mladić slab i krhak, predradnik na njegovo radno mjesto stavlja snažnijeg Lateefa. Lateef se zbog novog, težeg posla počne okrutno odnositi prema Rahmatu, no ubrzo otkriva mladićevu tajnu...

boja, 94 min

Boja raja

(Rang-e khoda, 1999)

Režija: Majid Majidi
FOTOGRAFIJA: Mohammad Davudi
Sadržaj:

Mohammad je pametan dječak pun volje za životom. Pohađa školu za slijepe u Teheranu, no ne dopušta da ga činjenica da ne vidi ograničava u životu. Po završetku škole i početku ljetnih praznika jedva čeka da se vrati u rodno selo gdje mu živi obitelj. Dok se njegove dvije sestre i baka raduju njegovu povratku, otac nije u stanju nositi se s hendikepiranim dječakom. Vlastitoj zaručnici nije ni rekao da ima sina, a odgovornost za dječaka prebacuje na druge.

boja, 90 min

Djeca raja

(Bacheha-Ye aseman, Iran, 1997)

Režija: Majid Majidi
FOTOGRAFIJA: Parviz Malekzaade
Sadržaj:

Dječak Ali i njegova mlađa sestrica Zahra djeca su koja žive u predgrađu Teherana i koje će slučajna krađa Zahrinih cipelica od strane siromašnog slijepca uvaliti u velike nevolje. Odlučivši gubitak tenisica prešutjeti pred svojim siromašnim roditeljima, oboje će biti prisiljeni naizmjence koristiti Alijeve dotrajale tenisice. Naposljetku će nadu i mogući izlaz pronaći u Alijevu sudjelovanju u napornom školskom maratonu na kojem bi on mogao kao nagradu osvojiti...

boja, 89'

Otac (1996)

(Pedar, 1996)

Režija: Majid Majidi
FOTOGRAFIJA: Mohsen Zolnavar
Sadržaj:

Nakon očeve smrti, četrnaestogodišnji Mehrollah ostaje sam s majkom i tri mlađe sestre. Kao nova glava obitelji, odlazi na jug zemlje u potrazi za poslom da bi zaradio dovoljno novca. Nakon nekog vremena uspije uštedjeti određenu svotu te se s darovima vraća u rodni grad. Iznenađen i ljut, spoznaje da se njegova majka preudala za policajca i preselila u novu kuću. Ne priznajući očuha, Mehrollah ostaje u staroj kući.

boja, 96 min

Bog će doći

(Khoda mi ayad, 1996.)

Režija: Majid Majidi
FOTOGRAFIJA: Rassul Ahadi
Sadržaj:

U udaljenome selu na sjeveru Irana majka jedne obitelji teško je bolesna. Svi suseljani su izgubili nadu da će se uspjeti oporaviti te njenoj djeci kažu kako joj samo Bog sada može pomoći. Djevojčica, njena kćer, tada napiše pismo Bogu i pošalje ga poštom. Nakon što ostali suseljani od poštarice saznaju za pismo, zajedno odluče organizirati pomoć.

boja, 44 min
Vidi cijeli program