Orson Welles

06.05.1915, Kenosha, Wisconsin, SAD - 10.10.1985, Hollywood, Los Angeles, SAD

 

Director
Orson Welles, američki kazališni, filmski i radijski redatelj, glumac, scenarist i producent. Rođen je u dobrostojećoj obitelji, a s ocem izumiteljem i majkom, koja je bila pijanistica i sufražetkinja, već se odmalena upoznao s glazbom i Shakespeareom. Nakon smrti majke, u devetoj godini je s ocem nekoliko mjeseci putovao svijetom. Vrativši se u SAD, upisuje se u Todd School u Woodstocku, gdje postaje vrlo aktivan u školskom kazalištu i radiju. Već u ranoj dobi zanima se za književnost i kazalište pokazujući želju i talent. U petnaestoj godini ostaje i bez oca te nakon završetka škole putuje Europom, zahvaljujući skromnom nasljedstvu. Prvo odlazi u Irsku gdje stječe glumačko iskustvo na kazališnim daskama u Dublinu. S devetnaest godina debitira manjom ulogom i na Broadwayu u Romeu i Juliji. Tad ga uočava John Houseman i angažira za svoj Federal Theatre Project. Welles se okušava i u kazališnoj režiji te kasnih tridesetih zajedno osnivaju kazališnu skupinu Mercury Theatre koja postaje uspješna. Welles 1935. godine počinje raditi i na radiju, a na novi medij prelazi i Mercury grupa. Pravu senzaciju izaziva njegova radio-adaptacija romana H. G. Wellsa Rat svjetova (emitirana 30. 10. 1938.) koja je uznemirila tisuće slušatelja koji su povjerovali da je stvarno počela invazija izvanzemaljaca. Dvije godine kasnije s Mercury kolegama odlazi u Hollywood gdje potpisuje ugovor za filmski studio RKO. Godine 1941., iako bez pravog filmskog iskustva, režira film Građanin Kane (Citizen Kane). Koristeći brojne inovativne filmske tehnike, njegov prvi veći film ujedno postaje najpoznatiji i do danas se smatra jednim od najboljih filmova svih vremena. Njemu je 1941. godine donio Oscara za najbolji scenarij, no bio je komercijalno neuspješan. Razlog je djelomično bio i u bojkotu spomena filma u novinama u vlasništvu Williama Randolpha Hearsta koji mu je poslužio kao model za naslovni lik filma. Idući film, književnu adaptaciju Veličanstveni Ambersonovi (The Magnificent Ambersons, 1942.) snimio je uz velike produkcijske i novčane poteškoće koje su ugrozile i upravu studija koja ga je angažirala. Odnos Wellesa i RKO-a se pogoršao. Suočen s financijskim gubitkom, studio je preuzeo kontrolu nad filmom i premontirao ga bez redateljeva pristanka. Rezultat je bio manjkav film, Mercury grupa je izbačena iz RKO-a, a u filmskoj zajednici se proširio glas da se Welles teško pridržava rasporeda snimanja i budžeta. Nakon toga nije imao sreće s producentima i karijera mu se nikad nije potpuno oporavila te nije imao potpunu kontrolu nad svojim filmovima. Brojne su mu filmove skraćivali i premontiravali poput Dame iz Šangaja (The Lady From Shanghai, 1947.), Macbetha (1948.), Gospodina Arkadina-tajni dosje (Mr. Arkadin, 1955.), Dodira zla (Touch of Evil, 1958). Zahvaljujući njihovoj kasnijoj kritičkoj revalorizaciji, neki su naknadno restaurirani te su se približili originalnoj redateljevoj verziji. Nešto je više sreće imao s europskim producentima zahvaljujući kojima je snimio adaptacije Shakespearea The Tragedy of Othello: The Moor of Venice (1952.) i Ponoćna zvona (Campanadas a medianoche, 1965.) te adaptaciju Kafke Proces (Le procès, 1962.) snimanu djelomično i u Zagrebu. Kao redatelj, završio je relativno malo filmova, ali je već prvijencem osigurao izniman status u razvitku svjetskog filma. Kao glumac ostavio je mnogo opsežniju filmografiju. Osim glavnih uloga u vlastitim filmovima, nastupio je u brojnim filmovima drugih redatelja, većinom kako bi zaradio za vlastite produkcije. Jedna od njegovih najznačajnijih glumačkih uloga je u filmu Treći čovjek (The Third Man, 1949.) redatelja Carola Reeda. Orson Welles je kao glumac bio zvijezda specifične vrste i statusa, a posuđivao je i svoj glas kao pripovjedač u filmovima te nastupao na televiziji i povremeno snimao reklame. Godine 1975. nagrađen je nagradom za životno djelo Američkog filmskog instituta, a deset godina kasnije primio je D.W. Griffith nagradu, najveću počast ceha američkih redatelja.

Filmografija

Filming 'Othello' (1978) (dokumentarni)
F for Fake (1973) (dokumentarni)
Histoire immortelle (1968) (TV, srednjemetražni)
Ponoćna zvona (Campanadas a medianoche, 1965)
Nella terra di Don Chisciotte (1964) (dokumentarna TV serija snimljena 1961.)
Proces (Le procès, 1962)
Dodir zla (Touch of Evil, 1958)
Gospodin Arkadin-tajni dosije (Mr. Arkadin, 1955)
The Tragedy of Othello: The Moor of Venice (1952)
Black Magic (1949) (koredatelj, nepotpisan)
Macbeth (1948)
Dama iz Šangaja (The Lady from Shanghai, 1947) (nepotpisan)
Stranac (The Stranger, 1946)
Veličanstveni Ambersonovi (The Magnificent Ambersons, 1942)
Građanin Kane (Citizen Kane, 1941)
Too Much Johnson (1938)
The Hearts of Age (1934) (koredatelj, kratkometražni)


Filmovi redatelja

Dodir zla

(Touch of Evil, SAD, 1958)

Režija: Orson Welles
FOTOGRAFIJA: Russell Metty
Sadržaj:

Odlučni Ramon Miguel ´Mike´ Vargas meksički je detektiv, šef meksičkog odjela za borbu protiv narkotika koji u gradiću na meksičko-američkoj granici uživa u medenom mjesecu s privlačnom suprugom, Amerikankom Susan. Mike ne zna da na njega vreba narko-boss Joe Grandi sa svojim ljudima, jer je pred Vargasom svjedočenje nakon kojeg bi Grandi trebao završiti u zatvoru. Kad na američkoj strani granice u automobilu gradskog moćnika eksplodira bomba, istragu vješto ispl...

c/b, 95'

Dama iz Šangaja

(The Lady From Shanghai, SAD, 1947)

Režija: Orson Welles
FOTOGRAFIJA: Charles Lawton Jr.
Sadržaj:

Kad spletom okolnosti jedne večeri u njujorškom Central Parku upozna atraktivnu plavušu Else Bannister, koju odvažno spasi od otmičara, irski mornar Michael O´Hara bude očaran djevojčinom ljepotom. Ona mu ubrzo otkrije da je udana za bogatog i tjelesno hendikepiranog odvjetnika Arthura Bannistera, s kojim je upravo iz Šangaja doputovala u New York. S obzirom na Michaelovo zanimanje, on se na Elsein nagovor zaposli kao mornar na Bannisterovoj jahti, kojom bračni par pla...

c/b, 87'

Gospodin Arkadin

(Confidential Report, Francuska, Španjolska, Švicarska, 1955)

Režija: Orson Welles
FOTOGRAFIJA: Jean Bourgoin
Sadržaj:

Dok operira po Europi, američki krijumčar Guy Van Stratten očajnički pokušava stanovitog Jakoba Zouka nagovoriti da napusti svoju trošnu sobu u Berlinu i s njim pobjegne na sigurno. Nakon što mu Zouk kaže da umire i da bijeg za njega ne bi imao smisla, Guy mu počne pripovijedati zbog čega bi ipak morao pobjeći. U flashbacku, Guyja upoznajemo s njegovom djevojkom i suradnicom Mily, u trenucima dok na ulici u Napulju nalijeću na nožem upravo napadnutog i nasmrt izbodenog gospo...

c/b, 93'

Građanin Kane

(Citizen Kane, SAD, drama, 1941)

Režija: Orson Welles
FOTOGRAFIJA: Gregg Toland
Sadržaj:

Vijest da je u svom raskošnom dvorcu Xanadu na Floridi umro glasoviti tajkun Charles Foster Kane izuzetno uzburka američku javnost i medije. Doznavši da je pokojnik umro osamljen te da su mu posljednje riječi bile ´ružin pupoljak´, gospodin Rawlston, urednik jednih njujorških novina, na mjesto događaja smjesta pošalje skupinu svojih novinara sa zadatkom da doznaju što više pikantnih detalja o Kaneovu životu. Među tim novinarima je i poduzetni...

c/b, 119'

Macbeth

(SAD, 1948)

Režija: Orson Welles
FOTOGRAFIJA: John L. Russell
Sadržaj:

Škotska tijekom prve polovine 11. stoljeća. Među brojnim vojnicima i ponosnim podanicima kralja Duncana je i mladi plemić Macbeth, čovjek oženjen lijepom ali prijetvornom i vrlo ambicioznom Lady Macbeth. Kad jedne noći u pratnji svog kolege i prijatelja Banquoa naleti na tri vještice, Macbeth od njih čuje proročanstvo da će jednog dana postati kraljem, te da velika budućnost čeka i Banquove sinove. Iako ih vještičje riječi izuzetno uznemire, Macbeth i Banquo u svemu odluče r...

c/b, 92'

Stranac

(The Stranger, SAD, 1946)

Režija: Orson Welles
FOTOGRAFIJA: Russell Metty
Sadržaj:

Sredovječni gospodin Wilson istražitelj je Komisije Ujedinjenih naroda za ratne zločine, čovjek koji neposredno nakon Drugog svjetskog rata diljem svijeta pronalazi i raskrinkava nacističke ratne zločince. Ovog puta njegova je meta Franz Kindler, osoba koja je navodno izmislila koncentracijske logore i koncipirala njihovo djelovanje. Wilson ne uspijeva pronaći dokaze o Kindlerovim zločinačkim aktivnostima, a da bi to ostvario prisiljen je surađivati s njegovom suprugom, Amerikankom Mary Longstre...

c/b, 95'

Otelo

(Othello, SAD, Italija, 1951)

Režija: Orson Welles
FOTOGRAFIJA: G.R. Aldo, Anchise Brizzi, George Fanto, Alberto Fusi, Oberdan Troiani
Sadržaj:

Maurski vojskovođa u mletačkoj službi Otelo proslavljeni je vojskovođa venecijanske vojske kojem će nakon vojne pobjede biti povjerena uprava nad Ciprom. Nakon što se u tajnosti odluči vjenčati voljenom Desdemonom, Venecijankom koja je unatoč nezadovoljstvu njezina oca Brabancija zaljubljena u njega, Otelo će pod utjecajem svoj prijetvornog pobočnika Jaga ubrzo početi sumnjati u njezinu vjernost. Kad mu Jago natukne da ga je Desdemona prevarila s njegovim poručnikom Cassiom, Otelo će post...

c/b, 90'

Veličanstveni Ambersonovi

(The Magnificent Ambersons, SAD, 1942)

Režija: Orson Welles
FOTOGRAFIJA: Stanley Cortez
Sadržaj:

Priča o obitelji Anderson, uglednoj i bogatoj porodici iz tada malog grada Indianapolisa na američkom srednjem zapadu, započinje 1873. godine, u vrijeme kad je život bio neusporedivo sporiji i kad se imalo vremena za sve. Bilo je to u osvit industrijske revolucije, doba u kojem će materijalizam zavladati zemljom a vrijeme postati novac. Stekavši bogatstvo baveći se trgovinom i izgradnjom, stari bojnik Amberson, pater familias čitave obitelji, je na samom rubu grada izgradio najveću i najl...

c/b, 88'

Ponoćna zvona

(Chimes at Midnight, Švicarska, Španjolska, 1965)

Režija: Orson Welles
FOTOGRAFIJA: Edmond Richard
Sadržaj:

Engleska početkom 15. stoljeća. Mladi kraljević Hal nasljednik je kralja Henrika IV, dobrodušan i veseo mladić koji vrijeme ponajviše provodi u druženju s alkoholu sklonim, lažljivim i obijesnim, ali i zabave uvijek željnim Sir Johnom Falstaffom. Oni su stalni gosti u krčmi Ljubavnice Quickly, gdje se zabavljaju uz potoke alkohola i društvo privlačnih djevojaka. Kralj Henrik IV sve odluke donosi unutar zidina svog dvorca, gdje nakon gušenja pobune 1408. godine zaključ...

c/b, 115'

Proces

(The Trial, Francuska, Italija, Zapadna Njemačka, 1962)

Režija: Orson Welles
FOTOGRAFIJA: Edmond Richard
Sadržaj:

Mora da je netko oklevetao Josefa K., plahog i povučenog bankovnog službenika kojeg su jednog jutra probudila dvojica grubih policajaca koji su mu upali u stan. Rekavši mu samo da je uhićen, ali ne i pod kojom optužbom, policajci su priveli prestrašenog i osjećajem krivnje mučenog Josefa. Sve se dodatno pogoršalo kad mu je kao branitelj dodijeljen grubi i cinični odvjetnik Albert Hastler, čovjek koji Josefu nije ulijevao nimalo nade u mogućnost pozitivnog rješenja nje...

c/b, 119'
Vidi cijeli program