Goli čovik

igrani, drama, Hrvatska, Jugoslavija, Jadran film, 1968

REŽIJA: Obrad Gluščević

Goli čovik

ULOGE:
Vera Čukić,
Karlo Bulić,
Ljubiša Samardžić,
Rade Marković,
Antun Nalis,
Pavle Minčić,
Josip Marotti,
Dragutin Dobričanin,
Milan Srdoč i dr.

SCENARIJ:
Ranko Marinković (prema ideji Obrada Gluščevića)

FOTOGRAFIJA:
Nenad Jovičić

GLAZBA:
Nikica Kalogjera

MONTAŽA:
Katarina Stojanović

Sadržaj:

U dalmatinskom gradiću, pred Drugi svjetski rat, prelijepa djevojka Katina radi kao sluškinja kod mjesnog plemića Tante. Lokalni muškarci obožavaju Katinu, a žene ju ogovaraju. Jedne noći čitavo je susjedstvo vidjelo kako je „goli čovik" skočio s njezina prozora. Tante od šoka umire. Katina rađa dijete, no nitko ne zna tko mu je otac. Nakon Drugog svjetskog rata u nacionaliziranu plemićevu kuću uz Katinu se useljava mjesni učitelj Špiro, koji je odavno zaljubljen u nju…

Film Goli čovik, sniman u gradu Hvaru, završni je dio hvaljene mediteranske trilogije (Lito vilovito, 1964; Čovik od svita, 1965) Obrada Gluščevića, sjajnog autora dokumentarnih (Pod ljetnim suncem, 1961; Vuk, 1962, Ljudi sa Neretve, 1966 itd.) i igranih filmova (Vuk samotnjak, 1972 itd.). Gluščević i scenarist filma, književni klasik Ranko Marinković, manje su pažnje posvetili ljubavnoj priči Katine i Špire te se usmjerili na nizanje komičnih epizoda punih groteske u stilu mediteranskih kazališnih predstava i filmova, s primjesom modernizma (npr. Fellinijev Amarcord). U središtu zanimanja je odnos Katine i mještana koji se, iz ljubomore ili zluradosti, izruguju njenom tajnovitom seksualnom životu (motiv škripanja kreveta koji čuje cijelo susjedstvo) i skandalu s „golim čovikom“ i njegovim djetetom kopiletom. Koliko god film kritizirao zlobnost malomišćanskog mentaliteta, istovremeno se divi njegovoj živopisnosti i maštovitosti. Osim mnogobrojnih glumačkih minijatura, u ulozi Katine ističe se srpska glumica Vera Čukić, koja je svoju seksipilnost iste godine pokazala u još jednom hrvatskom filmu, Imam dva mame i dva tate (Krešo Golik).

Uoči projekcije u utorak, 22. veljače u 18:30, uvodnu riječ održat će naš dragi gost, filmolog prof. dr. sc. Nikica Gilić.

boja, 98'