Plavi 9

igrani, Jugoslavija, 1950

REŽIJA: Krešo Golik

Plavi 9

ULOGE:
Irena Kolesar (Nena),
Jugoslav Nalis (Zdravko),
Antun Nalis (Fabris),
Ljubomir Didić (Pjero),
Tješivoj Cinoti,
Veljko Maričić,
Šime Šimatović (Ive),
Stane Sever,
Micika Žličar,
Ljiljana Gener,
Braco Reiss,
Adam Vedernjak

SCENARIJ:
Geno Senečić,
Hrvoje Macanović,
Krešo Golik

FOTOGRAFIJA:
Nikola Tanhofer,
Slavko Zalar

GLAZBA:
Bruno Bjelinski

MONTAŽA:
Radojka Ivančević

Sadržaj:

Vođa napada nogometne momčadi lučkog grada, Fabris, sebični je individualist uvjeren u svoju nezamjenljivost u prvom sastavu. Usto je i ženskar koji pokušava zavesti mladu Nenu, vrijednu članicu radnog kolektiva i uspješnu plivačicu. Nena je bliska s predanim radnikom Zdravkom, koji je i talentirani nogometaš, također igrač vrška napada...

Nakon prva dva poslijeratna igrana filma s obveznom partizanskom tematikom (Živjeće ovaj narod i Zastava), hrvatska kinematografija dobila je svoj prvi urbani film, prvu komediju i prvi doista populistički film! Sniman u Rijeci, Splitu, Zagrebu i Beogradu, film Plavi 9 opisuje dogodovštine iz svijeta nogometa, pa je ujedno i prvi, ali i rijetki primjer podžanra sportskog filma u našoj kinematografiji. Iako su tema, radnja, stil i ugođaj filma znatno lepršaviji od dva prethodna filma, i ovaj film bio je dio planskog agitpropa, jer se na propagandni način bavio jednim od temelja socijalističkog sustava – fiskulturom. Ideološki angažman nije smetao filmu da postane hit u kinima, a mnogim gledateljima možda su i privlačnije bile želje golgetera Fabrisa za sportskom slavom i novčanim uspjehom nego odanost njegovih kolega potrebama kolektiva. Redatelj Krešo Golik vratit će se komediji 18 godina kasnije u vjerojatno najvećem hitu hrvatske kinematografije, Tko pjeva zlo ne misli.

Film prikazujemo s digitalno restaurirane kopije!

Produkcija: Jadran film

Prije projekcije u utorak, 15. listopada u 18:30, uvodnu riječ održat će naš dragi gost, filmolog prof. dr. sc. Nikica Gilić.

c/b, digitalna restauracija, 93'

Trailer