Milioni na otoku

igrani, Hrvatska, 1955 | Mjesto prikazivanja filma: Kulturno informativni centar KIC (Preradovićeva ul. 5)

REŽIJA: Branko Bauer

Milioni na otoku

ULOGE:
Metka Gabrijelčić,
Vlado Bačić,
Radovan Vučković,
Zlatko Lukman,
Relja Bašić,
Branko Belina,
Igor Rogulja

SCENARIJ:
Arsen Diklić po ideji Branka Bauera i Ivanke Forenbacher

FOTOGRAFIJA:
Branko Blažina

GLAZBA:
Boris Papandopulo

MONTAŽA:
Lida Braniš

KOSTIMI:
Tea Štefančić

Sadržaj:

Trojica dječaka, braća Mladen i Željko te njihov prijatelj Ivica, veliki navijači zagrebačkog Nogometno kluba Dinamo, dobiju glavni zgoditak na sportskoj prognozi. Zataje to od roditelja jer s tim novcem na skorašnjem morskom ljetovanju žele kupiti brodicu i upustiti se u avanturu igrajući se gusara, a nisu sigurni da bi im roditelji tako nešto odobrili. Kriminalci Tigar i Žuti žele se dokopati novaca dječaka, a u tome bi im trebao pomoći njihov vrlo mladi suradnik Duško zvani Žabac, koji se zbliži s Mladenom, Željkom i Ivicom. Na putu vlakom do mora, dječacima pratnja postaje učiteljica Vera…
 

Nakon uspjeha svog debitantskog dugometražnog igranog filma Sinji galeb, adaptacije klasičnog dječjeg romana Tone Seliškara, Branko Bauer i sljedećim je ostvarenjem ostao u žanru (pustolovnog) filma za djecu i mlade. Milioni na otoku redateljski su zreliji rad od Bauerova prvijenca, a zasluge za to djelomično leže i u vrsnom debitantskom scenariju književnika Arsena Diklića, najpoznatijeg upravo po romanima i pjesmama za djecu i omladinu. Diklić je odlično profilirao niz upečatljivih likova koje je Bauer putem odličnih glumaca i njihova suverena redateljskog vođenja pretvorio u slikovite filmske karaktere, a potonji je uz to, zahvaljujući i velikom doprinosu svog budućeg stalnog direktora fotografije Branka Blažine, kreirao i izvanrednu atmosferu ovog nadasve živopisnog i narativno suvereno izvedenog djela.

U glumačkom ansamblu najistaknutije ime bila je tadašnja velika zvijezda Metka Gabrijelčič koja se dvije godine ranije proslavila naslovnom rolom u velikom hitu Vesna Františeka Čapa, a koja će već 1957. odigrati posljednju filmsku ulogu i prekinuti glumačku karijeru, zato da bi se nakon završetka studija građevine posvetila toj profesiji. Gabrijelčič je izvrsna u ulozi dobroćudne, pravedne i privlačne učiteljice Vere, a i ostatak glumačke ekipe na najvišem je nivou, osobito dječaci Radovan Vučković kao Duško odnosno Žabac te Zlatko Lukman kao Željko (obojicu će Bauer angažirati godinu poslije u Ne okreći se sine), a posebnu pažnju plijene Vladimir Bačić kao amerikanizirani kriminalac Tigar koji u sebi spaja privlačan izgled i šarm s neugodnim tonovima, te Relja Bašić, kojem je to bila druga filmska uloga, a prva istaknuta, kao okrutni, pomalo psihopatski prestupnik Žuti.  

Autor komentara: Damir Radić

c/b, 97'