Pogrešan pokret

Falsche Bewegung, igrani, 1974

REŽIJA: Wim Wenders

Pogrešan pokret

Sadržaj:

Film postaje dostupan za prikazivanje u ponedjeljak 11. svibnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još iduća 24  sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske.

Upute o gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

U središtu priče je Wilhelm Meister koji želi postati pisac. Kreće u svojevrsnu odisejadu kroz Njemačku kako bi pronašao samoga sebe, a i razumio povijest svoje države. Na tom putu pridružuju mu se različiti suputnici: pragmatična Theresa, nijema biseksualka Mignon i Laertes - njezin dečko hipi izgleda, pjesnik Landau....

Drugi dio Wendersove "trilogije filma ceste" (Alice u gradovima, U toku vremena) ispiriran je Goetheovim romanom Naukovanje Wilhelma Meistera, a scenarij je napisao Wendersov prijatelj, već tad poznati pisac Peter Handke. Njih dvojica iskoristila su samo osnovni koncept Goetheova romana o putovanju i samoostvarenju, na kraju stvorivši film koji je više negacija njegova romana, ali i općenito njemačkih romana iz 19. stoljeća o psihološkom razvoju (Bildungsromana). Glavnu ulogu odigrao je također čest redateljev suradnik Rüdiger Vogler, a u ovom djelu svoju prvu filmsku ulogu ostvarila je Nastassja Kinski.