Pričaj s njom

Hable con ella, igrani, Španjolska, 2002

REŽIJA: Pedro Almodóvar

Pričaj s njom

ULOGE:
Javier Cámara (Benigno),
Darío Grandinetti (Marco),
Leonor Watling (Alicia),
Rosario Flores (Lydia González),
Geraldine Chaplin (Katerina Bilova)

SCENARIJ:
Pedro Almodóvar

FOTOGRAFIJA:
Javier Aguirresarobe

GLAZBA:
Alberto Iglesias

MONTAŽA:
José Salcedo

Sadržaj:

Medicinski brat Benigno Martín čovjek je ranih srednjih godina koji u jednoj bolnici spletom okolnosti upozna nešto starijeg pisca turističkih vodiča Marca Zuluagu. Obojica bdiju nad ženama koje vole, a dok Benigno njeguje studenticu baleta Aliciju, u koju je potajno zaljubljen već više godina, Marco skrbi o profesionalnoj toreadorici Lydiji González, koja je tijekom borbe s bikom zadobila teške ozljede te uslijed njih pala u komu. Nakon upoznavanja uz bolničke krevete, Marco i Benigno će se opet susresti u kazalištu, tijekom izvođenja plesno-kazališnog komada Café Müller Pine Bausch, a tijekom ponovnih susreta međusobno će se početi prisjećati na zajedničke trenutke provedene s voljenim ženama koje leže u komi. Istodobno će ih mučiti i sjećanja na nesretne događaje koji su zadesili Aliciju i Lydiju, u tolikoj mjeri da će početi razmišljati o tome kako bi mogli ´oživjeti´ osobe u komi.

Romantična psihološka melodrama za koju je Pedro Almodóvar 2003. godine nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg redatelja, dok je pozlaćenu Akademijinu statuu osvojio za najuspjeliji izvorni scenarij, za koji je ovjenčan i nagradom BAFTA, a djelo je istu nagradu osvojilo i u kategoriji najboljeg filma s neengleskog govornog područja, u kojoj se zakitilo i Zlatnim globusom, jedno je od najzrelijih i najslojevitijih ostvarenja osebujnog Iberijca, koje se s pravom ubraja u vrhunce njegova dosadašnjeg opusa. Posrijedi je maestralno režirana, iznimno atmosferična, očekivano dojmljivo stilizirana i estetizirana te izvrsno glumljena tužna i ugođajem staromodna priča o strasti, izgubljenoj i često nemogućoj ljubavi te o nedostatku komunikacije. Svakako, storija čiji je važan protagonist psihički i emotivno nezrela osoba kakva je medicinski brat Benigno, čovjek odrastao u sjeni posesivne majke, govori i o kontrastu racionalnog i podsvjesnog te o sudbini i slučaju koji upravljaju ljudskim životima. Riječ je o prvom Almodóvarovu uvjetno rečeno muškom filmu, priči o emotivno disfunkcionalnim i prikraćenim muškarcima zaljubljenima u žene u komi. I ovdje je redatelj otvoreni zagovornik ženstvenosti i ženskog principa, jer oba protagonista navodno ´skladne´ veze mogu ostvariti jedino s izrazito pasivnim, doslovno komatoznim ženama.

Uoči projekcije u četvrtak, 2. siječnja u 19 sati, uvodnu riječ o Almodóvarovu stvaralaštvu održat će filmska redateljica Hana Jušić.

boja, 112'

Trailer