Federico Fellini

20.01.1920, Rimini, Italija - 31.10.1993, Rim, Italija

 

Director
Talijanski scenarist i redatelj, rođen je u obitelji iz srednje klase sa četvero djece, a školovao se u katoličkom internatu. Godine 1938. dolazi u Firenzu na studij prava, no uskoro se preusmjerava na crtanje karikatura, stripova i novinarski rad. Iduće godine seli u Rim i upisuje fakultet tek da izbjegne služenje vojnog roka, a 1940. počinje pisati gegove i tekstove za film. Za redatelja Roberta Rossellinija tijekom 1945. i 1946. radi kao koscenarist i asistent. Na filmu debitira korežijom filma Svjetlosti varijetea (Luci del varietà, 1950). U to vrijeme javlja se novi filmski trend nazvan neorealizam duše (filmovi poetike neorealizna, ali sa psihološko-moralnom tematikom), čiji je jedan od istaknutijih predstavnika Fellini. Njegov prvi samostalno režirani film je komedija Bijeli šeik (Lo sceicco blanco, 1952), a film Dangube (I vitelloni, 1953) nagrađen je Srebrnim lavom na filmskom festivalu u Veneciji 1953. godine. Istu nagradu dobio je i iduće godine za film Ulica (La strada, 1954), koji ga potvrđuje kao međunarodno priznata i hvaljena redatelja. Bio je četiri puta nominiran za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma i svaki puta je osvojio nagradu. Radi se o filmovima Ulica (1954), Cabirijine noći (Le notti di Cabiria, 1957), (1963) i Amarcord (1973). Ostali važniji filmovi su Slatki život (La dolce vita, 1960) koji je osvojio Zlatnu palmu, Cannes 1960, te Giulietta i duhovi (Giulietta degli spiriti, 1965), Satyricon (1969), Rim (Roma, 1972), Grad žena (La città delle donne, 1980), Plovi brod (E la nave va, 1983).

Filmografija

La voce della luna (1990)
Intervista (1987)
Ginger i Fred (Ginger e Fred, 1986)
Plovi brod (E la nave va, 1983)
Grad žena (La città delle donne, 1980)
Proba orkestra (Prova d'orchestra, 1978) (TV)
Casanova (Il Casanova di Federico Fellini, 1976)
Amarcord (1973)
Rim (Roma, 1972)
Klaunovi (I clowns, 1971) (TV)
Satyricon (1969)
Histoires extraordinaires (1968) (segment Toby Dammit)
Giulietta i duhovi (Giulietta degli spiriti, 1965)
Osam i po (Otto e mezzo, 1963)
Boccaccio '70 (1962) (segment Le tentazioni del dottor Antonio)
Slatki život (La dolce vita, 1960)
Cabirijine noći (Le notti di Cabiria, 1957)
Probisvijet (Il bidone, 1955)
Ulica (La strada, 1954)
Ljudi u gradu (L' amore in città, 1953) (segment Un agenzia matrimoniale')
Dangube (I vitelloni, 1953)
Bijeli šeik (Lo sceicco bianco, 1952)
Svijetlosti varijetea (Luci del varietà, 1950) (koredatelj)

Federico Fellini - FILMSKI.NET


Filmovi redatelja

Proba orkestra

(Prova d'orchestra, 1978)

Režija: Federico Fellini
FOTOGRAFIJA: Giuseppe Rotunno
Sadržaj:

U srednjovjekovnu kapelicu dolazi skupina glazbenika da bi vježbali svaki na svojem instrumentu. Tamo televizijska ekipa već snima dokumentarni film, a njihovo sudjelovanje je neobavezno i neće biti dodatno plaćeno. Polako svaki muzičar otkriva priču o sebi i svom instrumentu...

boja, 70 min

Satyricon

(1969)

Režija: Federico Fellini
FOTOGRAFIJA: Giuseppe Rotunno
Sadržaj:

Film mozaičke strukture Fellinijeva je slobodna adaptacija Petronijevih kronika starorimskoga života. Pratimo pustolovine dvojice mladih hedonističkih prijatelja, Encolpija i Ascilta, koji se prepiru oko androginog Gitonea. Obojica žele steći njegovu naklonost, a kada Gitone izabere Ascilta, Encolpio pokuša samoubojstvo... Federico Fellini - filmski.net

boja, 128 min

Bijeli šeik

(Lo sceicco bianco, 1952)

Režija: Federico Fellini
FOTOGRAFIJA: Arturo Gallea, Leonida Barboni
Sadržaj:

Netom vjenčani par iz provincijskoga gradića dolazi u Rim. Suprugu pritom na umu nisu toliko romantika i medeni mjesec koliko susret s ujakom iz Vatikana koji im je sredio audijenciju kod Pape. Budući da su stigli prerano, on odluči malo odspavati. Njegova supruga to vrijeme iskoristi da kradomice ode upoznati Bijelog šeika, junaka foto romana koji obožava čitati.

c/b, 86 min

Dangube

(I vitelloni, 1953)

Režija: Federico Fellini
FOTOGRAFIJA: Carlo Carlini, Otello Martelli, Luciano Trasatti
Sadržaj:

Nekolicina prijatelja živi dokoličarskim životom u malom primorskome gradiću. Bez ikakva cilja u životu, dane provode zabavljajući se, pijući i loveći žene. Kada djevojka jednog od njih ostane trudna, vlastiti ga otac natjera da je oženi. Nakon vjenčanja i rođenja djeteta, on nastavlja po starom riskirajući uništenje vlastite obitelji. Jedini od prijatelja koji odluči zatražiti više od života je Moraldo, svojevrsni Fellinijev alter-ego.

c/b, 107 min

Probisvijet

(Il bidone, 1955)

Režija: Federico Fellini
FOTOGRAFIJA: Otello Martelli
Sadržaj:

Augusto je ostarjeli sitni varalica koji za život zarađuje uzimajući od ostalih. U tome mu pomažu dva partnera: Roberto, koji želi postati talijanski Johnny Ray i Bruno, čiji je nadimak Picasso. Picasso ima ženu i kćer i zapravo želi slikati. Augusto izbjegava emocionalna zbližavanja, te troši novac po klubovima ali iznenadni susret s kćeri kojoj treba njegova pomoć utjecat će na njega…

c/b, 109 min

Slatki život

(La dolce vita, Italija, Francuska, 1960)

Režija: Federico Fellini
FOTOGRAFIJA: Otello Martelli
Sadržaj:

Rimski novinar Marcello Rubini dane provodi u neprestanom traganju za senzacionalnim pričama iz gradskog javnog života i mondenog svijeta, koje objavljuje u popularnom dnevnom listu. On nazoči svim događajima iz života gradske elite, od otvaranja velike izložbe preko razuzdane zabave do tiskovne konferencije velike filmske zvijezde Sylvije, koja u studijima Cinecittà snima svoj novi film. No Marcello je i frustriran čovjek čija će djevojka Emma zbog njegove nevjere pokušati samoubo...

c/b, 174'

8 1 / 2

(Otto e mezzo, 1963)

Režija: Federico Fellini
FOTOGRAFIJA: Gianni Di Venanzo
Sadržaj:

Marcello Mastroianni tumači lik Guida Anselmija, filmskog redatelja koji zapada u stvaralačku i osobnu krizu. Za slijedeći film izgubio je svaku inspiraciju, prekasno je za odustajanje, a pritisak suradnika je sve jači. U osobnom životu rastrgan je između supruge koju voli, ali zanemaruje i ljubavnice koja je prijetnja njegovu braku.

c/b, 138 min

Giulietta i duhovi

(Giulietta degli spiriti, 1965)

Režija: Federico Fellini
FOTOGRAFIJA: Gianni Di Venanzo
Sadržaj:

Fellinijev prvi film u boji bavi se životnim problemima sredovječne kućanice koju tumači njegova supruga, glumica Giulietta Masina. Iako na prvi pogled ima sve: muža, kuću uz more i novčanu stabilnost, Giulietta nije nimalo sretna. Majka i sestre je zasjenjuju, a suprug je zanemaruje i vara. Pomalo naivna karaktera, posjećuje vidovnjaka koji joj kaže kako će sreću naći u prostituciji.

boja, 137 min

Klaunovi

(I clowns, 1971)

Režija: Federico Fellini
FOTOGRAFIJA: Dario Di Palma
Sadržaj:

Vlastitu životnu fascinaciju cirkusom i klaunovima Fellini je pretočio u film koji ujedno parodira i dokumentarne filmske tehnike i same filmske kritičare. U prvom dijelu Fellini baca nostalgičan, autobiografski pogled na svoju mladenačku opčinjenost cirkusom, dok u drugom dijelu on sam ulazi u film s filmskom ekipom da bi intervjuirao preostale poznate klaunove.

boja, 92 min

Amarcord

(1973)

Režija: Federico Fellini
FOTOGRAFIJA: Giuseppe Rotunno
Sadržaj:

Prikazujući Rimini tridesetih godina prošlog stoljeća, gradić u kojem je odrastao i sam Fellini, Amarcord je oduvijek smatran redateljevom autobiografijom. Iako je Fellini to demantirao, priznao je kako ima sličnosti između filma i njegova djetinjstva. Kroz svakodnevnicu i razne svečanosti, film priča o životu i odrastanju u malom primorskom gradiću za vrijeme Mussolinijeve vladavine.

boja, 123 min

Casanova

(1976)

Režija: Federico Fellini
FOTOGRAFIJA: Giuseppe Rotunno
Sadržaj:

Fellinijeva filmska adaptacija biografije najpoznatijeg zavodnika tijekom povijesti, Giacoma Casanove. Naslovnu ulogu tumači Donald Sutherland, a pratimo Casanovin život u egzilu nakon bijega iz zatvora kamo ga je smjestila Inkvizicija. Lutajući Europom od Pariza, Londona, Rima, Berna i Dresdena, živi raskalašenim i površnim životom prelazeći iz jedne ljubavne avanture u drugu.

boja, 164 min

Grad žena

(La città delle donne, 1980)

Režija: Federico Fellini
FOTOGRAFIJA: Giuseppe Rotunno
Sadržaj:

Profesor erotoman Snàporaz putuje vlakom i pritom zadrijema. Sanja da se našao u hotelu gdje se održava feministički kongres. Kada se probudi, u kupe vlaka ulazi jedna od žena iz sna.

boja, 149 min

Cabirijine noći

(Le notti di Cabiria, 1957.)

Režija: Federico Fellini
FOTOGRAFIJA: Aldo Tonti
Sadržaj:

Giulietta Masina tumači naslovnu ulogu Cabirije, naivne prostitutke dobra srca. Živi u siromašnom dijelu Rima s dečkom i sanja o dobroj budućnosti. Međutim, on je opljačka i ostavi je da se utopi. Spašena je u zadnji tren. Nastavlja raditi noću i upoznaje nove klijente. Uskoro se pojavljuje i nova prilika za ljubav, no ovaj puta Cabirija je skeptična.

35 mm, c/b, 110 min
Vidi cijeli program