Fred Zinnemann

29.04.1907, Beč, Austro-Ugarska (danas Austrija) - 14.03.1997, London, Ujedinjeno Kraljevstvo

 

Director

Redatelj i producent, punim imenom Alfred Zinnemann. Studirao je glazbu i potom pravo na sveučilištu u Beču, a potom se zainteresirao za film te ga odabrao za buduću profesiju. U Parizu studira film od 1927. do 1928. godine na Ecole Technique de Photographie et Cinématographie. Bio je snimatelj Robertu Siodmaku na dokumentarnom filmu Menschen am Sonntag i potom otišao u SAD. U Hollywoodu je asistirao dokumentarnom snimatelju Robert Flahertyju što je uvelike obilježilo njegov daljnji rad. Idućih deset godina i sam je snimao dokumentarne i kratkometražne filmove. Prvi dugometražni igrani film Redes (1936.) snimio je zajedno s Emiliom Gómezom Murielom. Za That Mothers Might Live (1938.) osvojio je Oscara u kategoriji kratkometražnog filma. Godine 1942. počinje snimati filmove B produkcije poput Eyes in the Night i Kid Glove Killer. Prvu veliku šansu uspješno iskorištava filmom The Seventh Cross (1944.) sa Spencerom Tracyjem u glavnoj ulozi. Po završetku Drugog svjetskog rata saznaje da su mu roditelji preminuli u Holokaustu. Snima dva nezapažena filma isključivo radi ugovorne obaveze s filmskim studijem, a idućim, ratnom dramom The Search (1948.) s Montgomeryjem Cliftom potvrđuje stečenu poziciju u Hollywoodu. Četrdesete zaključuje noirom Act of Violence (1948.). Pedesete prošloga stoljeća bile su njegovo najuspješnije razdoblje. S Marlonom Brandom je snimio dramu The Men (1950.), a dotad najveći uspjeh postiže vesternom Točno u podne (High Noon, 1952.). Idući međunarodni uspjeh donosi mu romantična drama Odavde do vječnosti (From Here to Eternity, 1953.). Ostali važniji filmovi iz tog perioda su vestern Oklahoma! (1955.) i drama The Nun's Story (1959.) s Audrey Hepburn. Nakon toga snimio je još svega šest filmova, ponovivši međunarodno priznanje publike i kritike djelima poput Thomas Moore, čovjek za sva vremena (A man for all seasons, 1966.) i Operacija Šakal (The Day of the Jackal, 1973.).

Filmografija

Ljudi nedjeljom (Menschen am Sonntag, 1930)


Filmovi redatelja

Odavde do vječnosti

(From Here To Eternity, 1953.)

Režija: Fred Zinnemann
FOTOGRAFIJA: Burnett Guffey
Sadržaj:

Pearl Harbor, ljeto 1941. Vojnik Prewitt, iako vrstan boksač, odbija pristupiti boksačkoj ekipi, jer je svojedobno u ringu oslijepio protivnika. Stoga satnik Holmes naređuje narednicima da Prewittu maksimalno otežaju obuku i život u vojarni. Da bi izbjegao okrutnu svakidašnjicu Prewitt se zbližava s barskom hostesom Lorene, dok narednik Warden postaje ljubavnik Holmesove nezadovoljne supruge Karen. Prewitt u sukobu ubije brutalnoga narednika Judsona koji je prethodno do smrti istukao njegova pri...

35 mm, c/b, 118 min

Julia

(1977.)

Režija: Fred Zinnemann
FOTOGRAFIJA: Douglas Slocombe
Sadržaj:

Priča o ljubavi i prijateljstvu između spisateljice Lillian Hellman i Julije koju je upoznala još u doba mladosti. Zajedno su odrasle u Americi, no s vremenom je Julija otišla u Beč da bi tamo studirala učeći kod Sigmunda Freuda i Alberta Einsteina. Lillian je ostala u Americi nastojeći se dokazati kao dramaturginja uz pomoć mentora i povremenog ljubavnika Dashiella Hammetta. Julija postaje aktivna u antifašističkom pokretu te zatraži pomoć od Lillian.

boja, 35 mm, 117 min

Thomas Moore, čovjek za sva vremena

(A man for all seasons, Velika Britanija, 1966)

Režija: Fred Zinnemann
FOTOGRAFIJA: Ted Moore
Sadržaj:

Povijesna drama iz 16. stoljeća čiji je glavni lik Sir Thomas Moore. Kralj Henry VIII želi se razvesti od aktualne supruge Katarine Aragonske kako bi se vjenčao s Anne Boleyn. Budući da je katolik, dopuštenje za razvod mora dobiti od samoga Pape. Moore je katolik strogih moralnih načela te odbija podržati takav zahtjev. Ali kako kralj ustraje u svojoj namjeri, tako se Moore sve više izlaže opasnosti zbog vlastitih strogih principa. Film je osvojio 6 Oscara.

boja, 35 mm, 120 min
Vidi cijeli program