Persona

igrani, drama, Švedska, 1966

REŽIJA: Ingmar Bergman

Persona

Sadržaj:

Film postaje dostupan za besplatno online prikazivanje u ponedjeljak 18. svibnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još 24 sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske. 

Kod za besplatno gledanje ovog filma glasi: PersonaFREE
Detaljne upute o besplatnom gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

Glumeći Elektru u novoj predstavi, ugledna kazališna glumica Elisabet Vogler usred predstave odjednom zanijemi. Kad dospije u bolnicu, skrb o njoj preuzima mlada medicinska sestra Alma, koja će ubrzo otkrije da Elisabet nije izgubila moć govora već je potpuno svjesno odlučila prestati govoriti. Dok bude skrbila o njoj, Alma će s Elisabet postupno razviti složen odnos... 

Psihološka drama s elementima horora u vrijeme premijere izazvala je brojne kontroverze zbog teme kojom se bavi. Ostvarenje koje je glasovita književnica, filozofkinja, filmašica i politička aktivistica Susan Sontag proglasila jednim od najvažnijih filmova 20. stoljeća, a koje je u časopisu Sight and Sound smješteno na 17. mjesto najuspjelijih filmova svih vremena, prema mnogima je najeksperimentalnije i najzahtjevnije Bergmanovo djelo. Osim iznimno sugestivnom režijom, film imponira i dojmljivom ugođajnošću, maestralnom fotografijom Svena Nykvista te impresivnim, primjereno produhovljenim i prigušenim glumačkim interpretacijama Bibi Andersson i Liv Ullmann.