Chan-wook Park

23.08.1963, Seoul, Južna Koreja

 

Director
Scenarist, redatelj i producent. Studirao je filozofiju na Sogang sveučilištu i već se tada zainteresirao za film. Osnovao je filmski klub, a nakon diplome pisao filmske kritike te se okušao kao pomoćnik redatelja na filmskim produkcijama. Prvi film Moon Is the Sun's Dream napisao je i režirao 1992. godine, a pet godina kasnije uslijedila je krimi komedija Saminjo (1997.). Oba prolaze nezapaženo, no ostvaruje uspjeh ratnom dramom Gongdong gyeongbi guyeok JSA (Joint Security Area, 2000.). Nakon toga snima trilogiju osvete po kojoj postaje i međunarodno poznat: Boksuneun naui geot (Sympathy for Mr. Vengeance, 2002.), Oldeuboi (Oldboy, 2003.) i Simpatija za gđu. Osvetu (Chinjeolhan geumjassi, 2005.). Slijedi također zapažena romantična drama Ssaibogeujiman gwaenchanha (I'm a Cyborg, But That's OK, 2006.), a potom snima film vampirske tematike Bakjwi (Thirst, 2009.). Kratkometražni film Paranmanjang (Night Fishing, 2011.) u potpunosti je snimio mobitelom iPhone4. Trenutno priprema prvi film na engleskom jeziku u međunarodnoj produkciji Stoker.

Filmografija


Filmovi redatelja

Simpatija za gđu. Osvetu

(Chinjeolhan geumjassi, 2005.)

Režija: Chan-wook Park
FOTOGRAFIJA: Chung-hoon Chung
Sadržaj:

Nakon trinaest godina zatvora na koji je osuđena zbog zločina koji nije počinila, Geum-ja Lee izlazi na slobodu. Još kao devetnaestogodišnjakinja osuđena je zbog otmice i ubojstva dječaka, no kazna joj je smanjena zbog dobra ponašanja. Osveta i pronalazak kćeri od koje je čitavo vrijeme bila razdvojena, jedini su joj ciljevi. Uz pomoć bivših suzatvorenica započinje put osvete, a o kćeri saznaje da ju je udomila jedna australska obitelj.

boja, 112 min

Sluškinja (2016)

(Ah-ga-ssi, Južna Koreja, 2016)

Režija: Chan-wook Park
FOTOGRAFIJA: Chung-hoon Chung
Sadržaj:

Inspiriran romanom Fingersmith britanske spisateljice Sarah Waters, redatelj Park radnju filma iz viktorijanskog vremena prebacuje u Koreju tijekom japanske kolonizacije tridesetih godina prošloga stoljeća. Bivši osuđenik Fujiwara želi se domoći velikog nasljedstva bogate Japanke Hideko, pa nagovara Sook-Hee, siromašnu djevojku bez roditelja, da mu pomogne u tome. Plan je da se Sook-Hee zaposli kao služavka kod Hideko, približi joj se i nagovori je da se zaljubi u Fujiwaru....

boja, digitalno, 144 min
Vidi cijeli program