Jedinstveni svijet Tima Burtona

Posljednju ovogodišnju retrospektivu, koja će se održati od 15. do 22. prosinca, zagrebačko kino Tuškanac posvetilo je Timu Burtonu. Jedan od najoriginalnijih suvremenih filmaša jedinstvena, živopisna i veoma prepoznatljiva stila bit će predstavljen sa čak šesnaest najznačajnijih filmova, među kojima su Edward Škaroruki, Ed Wood, Sanjiva dolina, Božićna noćna mora, Charlie i tvornica čokolade, kao i brojni drugi (ne)tradicionalni blagdanski klasici.

Velika retrospektiva Tima Burtona započinje u četvrtak, 22. prosinca, Edwardom Škarorukim (1990). Romantična fantasy drama prijelomno je ostvarenje u karijeri tada mladog Johnnyja Deppa i jedan od vrhunaca Burtonove karijere. Ovom sjajno režiranom i raskošno dizajniranom bajkom očaravajuće priče, Burton se potvrdio kao iznimno darovit autor i majstorski pripovjedač, koji posjeduje i jedinstvenu sposobnost konstruiranja likova putem impresivno estetiziranih slika i bogate vizualnosti.
 
Tim Burton neosporno je jedan od najoriginalnijih suvremenih filmaša koji je u brojnim djelima stvorio zaseban, osebujan i lako prepoznatljiv film(ofil)ski svijet napučen pomaknutim likovima i bizarnim situacijama te oslonjen na naglašene stilizacije, vizualne ekstravagancije, camp-estetiku i poetizaciju ´uvrnutosti´. Do danas, odnosno njegove nedavno izašle Netflixove serije Wednesday, Burton je zadržao naglašenu sklonost ka šarolikim kostimima i bogatoj ekspresionističkoj scenografiji, pretvorivši to u prepoznatljiva obilježja svog autorskog habitusa. 
 
Program čine i njegove dvije biografske drame Ed Wood (1994) i Velike oči (2014). Prva govori o ´najgorem redatelju svih vremena´, a protagonist (Johnny Depp) tipičan je burtonovski lik, osobenjak i autsajder kojeg autor afirmira, razumije i s kojim suosjeća. Nostalgična i empatična priča je puna filmofilmskih referenci, a nagrađena je Oscarom i Zlatnim globusom za najbolju sporednu ulogu (Martin Landau). Druga, za Burtona izvedbom nešto konvencionalnija biografska drama, nudi intrigantan prikaz života koji je proživjela slikarica Margaret Keane.
 
Prema književnim predlošcima snimio je filmove Krupna riba (2003) te Charlie i tvornica čokolade (2005). Pustolovna fantasy drama Krupna riba ekranizacija je romana Daniela Wallacea, a rad na filmu je Burtonu, prema vlastitim riječima, pomogao da preboli očevu smrt. Charlie i tvornica čokolade živopisna je ekranizacija poznatog romana Roalda Dahla u kojoj naslovnu ulogu tumači Burtonov gotovo stalni suradnik Johnny Depp. S Evom Green u glavnoj ulozi je režirao Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu (2016), ekranizaciju romana Ransoma Riggsa.
 
Na rasporedu je i horor fantazija Sanjiva dolina (1999) koju krase izvrsne interpretacije čitave glumačke postave (Johnny Depp, Christina Ricci, Christopher Walken i dr.). Smeđe intonirana fotografija sjajno dočarava gotičko ozračje mjesta stalno obavijenog maglom, a sve je obogaćeno živopisnim fizionomijama likova i raskošnim kostimima. Program ne bi bio potpun bez redateljevih filmskih adaptacija Batman (1989) i Batman se vraća (1992) s izvrsnim Michaelom Keatonom u glavnoj ulozi, te s veoma uvjerljivo kreiranom, mračnom atmosferom Gotham Cityja.
 
Neizostavan dio filmografije Tima Burtona čine filmovi realizirani stop motion animacijom. Jedan od najpoznatijih je obiteljska fantazija Božićna noćna mora (1993). Iako ju redateljski potpisuje Henry Selick, glavni kreativni motor filma, autor priče i likova je Tim Burton. Gledatelji će uživati i u crnohumornoj drami Mrtva nevjesta (2005), šarmantno animiranom djelu Moje najdraže čudovište (2012), kao i crnohumornoj SF komediji Mars napada! (1996). Zabavna kritika američkog društva i parodija B-filmova iz 1950-ih je realizirana kombinacijom igranih dijelova i animacije. 
 
Među ostalim zanimljivim naslovima su i Burtonov redateljski kino-prvijenac Pee-weejeva velika avantura (1985), vrlo zabavna i efektno pomaknuta pustolovna komedija. Horor-komedija i autorov drugi film Bubimir (1988) još je jedna maestralno dizajnirana fantazija koja se inteligentno i maštovito poigrava čitavim nizom popkulturnih referenci i detalja iz povijesti filma. Još jedno autorovo intrigantno djelo je horor-mjuzikl Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta (2007) u kojem su glavne uloge odigrali njegovi česti suradnici, Johnny Depp i Helena Bonham Carter.