Jesenja sonata

Höstsonaten, igrani, Francuska, Njemačka, Švedska, UK, 1978

REŽIJA: Ingmar Bergman

Jesenja sonata

Sadržaj:

Film postaje dostupan za online prikazivanje u subotu 23. svibnja u 20 sati, a nakon toga ostaje dostupan još 24 sata. Film ima hrvatske podnaslove, a gledanje je moguće samo iz Hrvatske.

Upute o gledanju filma preko Vimeo online platforme pogledajte na: LINK

Sredovječna Eva naizgled je zadovoljna žena i supruga pastora Viktora s kojim živi u jednom norveškom selu. Nakon što se dugih sedam godina nije vidjela s majkom, glasovitom pijanisticom Charlotte koja nastupa diljem svijeta, Eva ju pozove u posjet, nadajući se pomirenju nakon brojnih nesporazuma i sukoba...

Godine 1979. nominirana za Oscara u kategorijama najboljeg izvornog scenarija i glavne ženske uloge (Ingrid Bergman), te iste godine ovjenčana Zlatnim globusom za najbolji film s neengleskog govornog područja, impresivna psihološka egzistencijalna drama Ingmara Bergmana film je u kojem je trostruka oskarovka Ingrid Bergman ostvarila svoju posljednju ulogu. Djelo u kojem se Ingmar Bergman još jednom potvrdio kao majstor portretiranja kompleksnih i nepovratno zamršenih međuljudskih i obiteljskih odnosa, sam je autor naknadno pretočio u dramski tekst koji se s velikim uspjehom i danas izvodi na pozornicama diljem svijeta. Riječ je o tipičnoj bergmanovskoj intimnoj drami u kojoj se redatelj, s osloncem na tzv. ´nordijski blues´, pozabavio Strindbergovim temama i motivima, kreirajući u dobroj mjeri strindbergovski složeno i intrigantno dramsko tkivo. Dok njegovi likovi preispituju nekad davno donesene odluke, Bergman ne postavlja pitanje jesu li one dobre ili loše, nego jesu li ljudi sposobni živjeti s posljedicama tih odluka, kao i to kakve posljedice pojedinčev odabir vlastite slobode i slijeđenje vlastita puta ostavlja na drugim ljudima, osobito onima najbližima.

Trailer