Vatroslav Mimica

25.06.1923, Omiš

 

Director

Studirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Od 1942. godine ilegalac je SKOJ-a a godinu kasnije odlazi u rat. Nakon rata bavi se književnom i kazališnom kritikom, jedan je od urednika časopisa Izvori. U film ulazi 1950. godine i to isprva kao direktor Jadran filma. Kao redatelj debitira filmom U oluji (1952). Nakon tog filma snima komediju Jubilej gospodina Ikla (1955). S Vladimirom Tadejem, 1957. godine, piše scenarije za više crtanih filmova Zagreb filma. Iste godine režira i svoj prvi crtani film Strašilo. Nakon toga slijedi niz animiranih filmova s kojima postiže veliki uspjeh u svijetu (nagrade na velikom broju međunarodnih festivala) te se nameće kao jedan od prvaka Zagrebačke škole animiranog filma - Samac (1958), Happy End (1958), Inspektor se vratio kući (1959), Kod fotografa (1959), Jaje (1959), Mala kronika (1962), Tifusari (1963). Scenarist je zapaženih crtanih filmova Muha (Aleksandar Marks i Vladimir Jutriša, 1966), Krotitelj divljih konja (Nedjeljko Dragić, 1966) i Pozivnica (Branko Ranitović, 1970). Godine 1961. u Italiji režira spektakl Tvrđava Samograd / Solimano il conquistatore (1961) a zatim, u Zagrebu, uspješne kratkometražne igrane filmove Telefon (1962) i Ženidba gospodina Marcipana (1963). Nakon režije crtanog filma Vatrogasci (1971) napušta animaciju i u potpunosti se posvećuje igranom filmu. Snima film Prometej s otoka Viševice (1965) za koji, na festivalu u Puli, osvaja Veliku zlatnu arenu i Srebrnu arenu za režiju. Osim toga, film je nagrađivan i na festivalu u Moskvi. Slijede, također nagrađivani, filmovi Ponedjeljak ili utorak (1966), Kaja, ubit ću te! (1967) i Događaj (1969). Svi ti Mimičini filmovi čine važan dio stvaralačkog uspona autorskog filma bivše Jugoslavije šezdesetih godina prošlog stoljeća. Nakon toga slijede Hranjenik (1970), Makedonski dio pakla (Makedonskiot del od peklo, 1971), Posljednji podvig diverzanta Oblaka (1978), u kojima je tematski vidljiva zaokupljenost ratom, borbom za fizičku i duhovnu slobodu, golgotom i etikom revolucije. Posebnu cjelinu u Mimičinu opusu čine filmovi Seljačka buna 1573 - nagrađen Velikom brončanom arenom u Puli - i njegov zadnji igrani film Banović Strahinja (1981). Režirao je i za televiziju.

Filmografija

Banović Strahinja (1981)
Posljednji podvig diverzanta Oblaka (1978)
Seljačka buna 1573 (1973)
Makedonski dio pakla / Makedonskiot del od pekolot (1971)
Vatrogasci (animirani film) (1971)
Hranjenik (1970)
Događaj (1969)
Kaja, ubit ću te! (1967)
Ponedjeljak ili utorak (1966)
Prometej s otoka Viševice (1964)
Tifusari (animirani film) (1963)
Ženidba gospodina Marcipana (kratkometražni igrani film) (1963)
Mala kronika (animirani film) (1962)
Telefon (kratkometražni igrani film) (1962)
Perpetuum mobile ltd (animirani) (1961)
Tvrđava Samograd / Solimano il conquistatore (1961)
Inspektor se vratio kući (animirani film) (1959)
Jaje (animirani film)(1959)
Kod fotografa (animirani film)(1959)
Samac (animirani film)(1958)
Happy End (animirani film)(1958)
Strašilo (animirani film) (1957)
Jubilej gospodina Ikla (1955)
U oluji (1952)


Filmovi redatelja

U oluji

(1952)

Režija: Vatroslav Mimica
FOTOGRAFIJA: Frano Vodopivec
Sadržaj:

Drama smještena u dalmatinski ambijent četrdesetih godina prošloga stoljeća. Film prati sudbinu udovice Rose koja pokušava samoubojstvo. Prateći priču otkrivamo motiv tog očajničkog čina: njezin suprug Jure nestao je kao partizan te je proglašen mrtvim, a nakon višegodišnjeg izbivanja vraća se njegov brat Drago… Prvi igrani film redatelja Vatroslava Mimice u kojem briljira glavna glumica Mia Oremović.

35 mm, c/b, 92 min

Hranjenik

(1970)

Režija: Vatroslav Mimica
Sadržaj:

Drugi svjetski rat. Izgladnjeli logoraši, u koncentracijskom logoru, podvrgnuti su svakodnevnoj torturi kapa, logoraša koji se odlučio na suradnju s Nijemcima. Oni nemaju mogućnosti da mu se suprotstave jer su izgladnjeli i preslabi. Izabiru najjačeg među sobom i počinju ga hraniti, odričući se tako svoje hrane u njegovu korist, ne bi li ga učinili dovoljno jakim da ubije kapa. No, hranjenik se uskoro okreće protiv njih...

boja, 88 min

Makedonski dio pakla

(Makedonskiot del od pekolot / Македонски дел од пеколот, 1971)

Režija: Vatroslav Mimica
FOTOGRAFIJA: Kiro Bilbilovski
Sadržaj:

Film je nastao prema istinitom događaju. Krajem 1942. i početkom 1943.godine, bugarski okupatori pojačavaju pritisak nad civilnim stanovništvom kako bi spriječili širenje revolucionarnog pokreta za oslobođenje okolice Bitole. Nakon izdaje seljaka Dime Paftara, koji je okupatore obavijestio o dolasku partizana u selo Lavci zajedno sa legendarnim vođom Todorom Angelovom – Učiteljem, za kojim je raspisana tjeralica, načelnik bugarske policije i major bugarske vojske u Bitoli organiziraju zajedničk...

boja, 102 min

Posljednji podvig diverzanta Oblaka

(1978)

Režija: Vatroslav Mimica
FOTOGRAFIJA: Božidar Nikolić
Sadržaj:

Oblak je ratni heroj koji se borio protiv fašista u Španjolskoj, a zatim se pridružio partizanima u borbama u Jugoslaviji. Njegova kuća poznata je kao svojevrsni muzej - sjećanje na njegove podvige. No, u njenom okružju, koje je nekada bilo prepuno malih obiteljskih kuća, sagrađeni su neboderi. Oblak uskoro ulazi u sukob s poznatim nogometašem i odlučuje podići tužbu protiv njega. Prima prijetnje da će njegova kuća biti iduća koja će se srušiti, a na njenu mjestu izgr...

boja, digitalno, 108 min

Banović Strahinja

(Hrvatska, 1981)

Režija: Vatroslav Mimica
FOTOGRAFIJA: Branko Ivatović
Sadržaj:

Dok se Banović Strahinja nalazi u lovu, njegovu kulu napadne Alija sa svojom družbom. On poubija sve u kuli, a Anđu, Strahinjinu ženu, odvede sa sobom. Usput ju svim silama nastoji i osvojiti. Ona se dugo opire, ali na kraju popusti. Uskoro Strahinja pronalazi odmetnički logor i u dvoboju ubije Aliju. Anđa odlazi ocu da primi kaznu - kopanje očiju. Biva odvedena u hram u kojem će biti izvršen taj surovi obred. Tu je i Strahinja. Svi vjeruju da je došao kako bi sam izvršio kaznu. Uzima u ruke uža...

boja, digitalno, 105 min

Seljačka buna 1573.

(Hrvatska, 1975)

Režija: Vatroslav Mimica
FOTOGRAFIJA: Branko Blažina
Sadržaj:

U zimu 1573. u stubičkom kraju izbija seljačka buna pod vodstvom Matije Gupca i Ilije Gregorića, a protiv strahovlade veleposjednika Franje Tahija. Ustanici se povežu sa slovenskim kmetovima i buna uskoro dobije silan zamah prerastajući u masovan antifeudalni pokret. Njezin sudionik i svjedok tih zbivanja je i mladi Petrek, koji se zbližio s djevojkom Regicom iz putujuće kazališne družine. Film je nagrađen na festivalu u Puli Velikom brončanom arenom, a prikazan je u Cannesu (76.) u programu 15...

35 mm, boja, 161 minuta

Prometej s otoka Viševice

(Jadran film, Zagreb, 1964)

Režija: Vatroslav Mimica
FOTOGRAFIJA: Tomislav Pinter
Sadržaj:

Sredovječni partijski funkcioner Mate Bakula, direktor zagrebačkog poduzeća »Prometej«, putuje sa suprugom na rodni otok Viševicu kako bi prisustvovao proslavi 20. obljetnice revolucije. Za boravka na otoku salijeću ga uspomene na djetinjstvo i ratnu, partizansku mladost te na poslijeratnu obnovu i elektrifikaciju otoka koju je kao partijski dužnosnik provodio. O filmu: Film Prometej s otoka Viševice označio je, kad je premijerno prikazan u posljednjim danima 1964. god...

35 mm, c/b, 92 min

Događaj

(Jadran film, 1969)

Režija: Vatroslav Mimica
FOTOGRAFIJA: Frano Vodopivec
Sadržaj:

Djed i unuk odlaze na sajam prodati konja. Na povratku, prate ih lugar i njegov podmukli kompanjon Matijević s namjerom da ih opljačkaju. U šikari dođe do obračuna...

c/b, 88 min

Jubilej gospodina Ikla

(Jadran film, 1955)

Režija: Vatroslav Mimica
FOTOGRAFIJA: Oktavijan Miletić
Sadržaj:

Zagreb, 1929. Industrijalac Ikl s užasom se probudi u mrtvačnici i shvati da je živ sahranjen. Pobjegne s groblja i uputi se kući, gdje shvati da su njegova atraktivna supruga i rodbina karmine pretvorili u opijanje i zapravo proslavu njegove smrti, nadajući se veliku nasljedstvu...

c/b, restaurirana 35 mm kopija, 74 min

Ponedjeljak ili utorak

(Jadran film, 1966)

Režija: Vatroslav Mimica
FOTOGRAFIJA: Tomislav Pinter
Sadržaj:

Razvedeni novinar Marko Požgaj započinje (radni) dan odvodeći sina u školu. Tijekom dana kroz svijest mu prolaze brojne misli i slike, sjećanja na djetinjstvo, bivša supruga, sadašnja djevojka, a ponajprije u ratu stradali otac...

boja i c/b, 84 min

Kaja, ubit ću te!

(Jadran film, 1967)

Režija: Vatroslav Mimica
FOTOGRAFIJA: Frano Vodopivec
Sadržaj:

Dolazak rata i radikalnih političkih podjela unese tjeskoban nemir u idilični ugođaj dalmatinskog gradića. Dojučerašnji prijatelji počnu životno ugrožavati jedni druge, tako i Piero, koji je postao crnokošuljaš, dolazi u sukob s dobrodušnim vlasnikom dućana Kajom, koji je suradnik pokreta otpora...

boja, 87 min

Strašilo

(Zagreb film, 1957)

Režija: Vatroslav Mimica
Sadržaj:

Usamljeno strašilo ima veliku želju biti prijatelj pticama, no one ga ignoriraju. Njegova će hrabrost u određenom trenutku u potpunosti izmijeniti ptičju perspektivu.

10 min

Samac

(Zagreb film, 1958)

Režija: Vatroslav Mimica
Sadržaj:

Čovjek umoran od civilizacije snom bježi od svega u apsolutnu samoću. Osjećaj stravične usamljenost ga budi, i on sav sretan shvaća da je opet među ljudima.

12 min

Happy End

(Zagreb film, 1958)

Režija: Vatroslav Mimica
Sadržaj:

Nakon što je svijet totalno razoren, život na Zemlji pomalo se obnavlja. Jedno biće ponovno pronalazi svoj stari dom.

9 min

Kod fotografa

(Zagreb film, 1959)

Režija: Vatroslav Mimica
Sadržaj:

Nakon niza neuspješnih pokušaja da nasmije mušteriju, fotograf odlučuje snimiti je ozbiljnu. Međutim slijedi neočekivana reakcija.

9 min

Ženidba gospodina Marcipana

(Zora film, 1963)

Režija: Vatroslav Mimica
FOTOGRAFIJA: Oktavijan Miletić
Sadržaj:

Satira na račun malograđanina koji je potpuno slijep za stvarnost, a život mu se sastoji od kupovanja svega onoga što odgovara njegovoj zamišljenoj slici.

11 min

Inspektor se vratio kući

(Zagreb film, 1959)

Režija: Vatroslav Mimica
Sadržaj:

Pronašavši otisak prsta u svom stanu, inspektor se u potpunosti predaje potrazi. No tragovi ga vode u vlastiti stan.

11 min

Mala kronika

(Zagreb film, 1962)

Režija: Vatroslav Mimica
Sadržaj:

Slijepac i pas probijaju se kroz zagušeni gradski promet. Iznenadna pogibija psa samo će potvrditi nezainteresiranost ljudi za pomoć u tragediji.

11 min

Jaje

(Zagreb film, 1959)

Režija: Vatroslav Mimica
Sadržaj:

Uvaženi kipar, g. Paun, sneo je jaje. Uskoro stižu prijatelji i darivaju jaje onim što mu nedostaje. Svi su oduševljeni, stradalo je jedino jaje…

10 min

Tifusari

(Zagreb film, 1963)

Režija: Vatroslav Mimica
Sadržaj:

Film predstavlja eksperimantalnu "slikovnicu" nastalu po motivima poeme Jure Kaštelana, prepun zanimljivih rješenja i začudnih minijatura.

13 min

Perpetuum&Mobile, LTD

(Zagreb film, 1962)

Režija: Vatroslav Mimica
Sadržaj:

Kratki crtani film o odnosu između čovjeka i stroja. Stroj može dominirati čovjekom i stoga treba tražiti rješenje koje njihov odnos pretvara u kreativnu suradnju.

4 min

Vatrogasci

(Adria film, 1971)

Režija: Vatroslav Mimica
Sadržaj:

Noću, na horizontu grada vide se odsjaji vatre od kuće koja gori. Vatrogasci stižu, ali ne stupaju u akciju, jer čekaju znak trube. A truba je zatajila.

11 min

Tvrđava Samograd

(Solimano il conquistatore, Italija Jugoslavija, 1961)

Režija: Vatroslav Mimica
FOTOGRAFIJA: Giuseppe La Torre
Sadržaj:

Film, inspiriran bitkom kod Sigeta, govori o osvajačkom pohodu turske vojske Sulejmana Veličanstvenog na Europu u 16. st. Turska vojska, pod vodstvom Ibrahima Paše, ne uspijeva osvojiti utvrdu Siget, čijom obranom zapovijeda grof Orlović, te započinje mukotrpna opsada…. Vatroslav Mimica je u svojoj bogatoj karijeri režirao i jedan pseudo-povijesni spektakl za talijanskog naručitelja, tvrtku Cine Produzione Astoria. Ante Peterlić je Mimičinu Tvrđavu Samograd (Solimano il conquistatore) prozv...

boja, 91 min
Vidi cijeli program