Ljeto s Hitchcockom u kinu Tuškanac

Tijekom srpnja zagrebačko kino Tuškanac donosi veliku retrospektivu Alfreda Hitchcocka, jedinstvenog filmskog autora koji je povodom stogodišnjice filma 1995. godine proglašen za redatelja stoljeća! Na programu će se tako naći 24 naslova čuvenog majstora trilera i suspensea nastalih u razdoblju od 1940-76, među kojima su i Psiho, Ptice, Sjever Sjeverozapad, Ozloglašena, Prozor u dvorište i brojni drugi. Program 01. srpnja u 21 sat otvara remek-djelo Vrtoglavica (1958), film koji je u anketi uglednog britanskog časopisa Sight & Sound 2012. godine proglašen najboljim filmom svih vremena. 

U sklopu retrospektive bit će tako prikazan njegov prvi američki film Rebecca (1940, Oscar za najbolji film), najuspjelije ostvarenje filmova koji nastavljaju tradiciju tzv. gotičkih horora, kao i naslovi koji su odraz ratnih prilika, na primjer, špijunski triler Strani dopisnik (1940), o novinaru koji otkriva naciste u međunarodnoj mirovnoj organizaciji. Publika će imati prilike pogledati i triler Sumnja (1941), o supruzi koja sumnja da je suprug pokušava ubiti, te Sjenku sumnje (1943), psihološki triler s radnjom smješten u idilično provincijsko mjesto, jedan od rijetkih autorovih filmova koji pripadaju struji film-noira

Biti će prikazan i Hitchcockov prvi redateljski eksperiment, Čamac za spašavanje (1944, nominacija za Oscara za režiju), u kojem je gotovo cijeli film snimljen iz mogućih vizura likova u čamcu, potom triler prožet psihoanalitičkim motivima Opsjednut (1945, nominacija za Oscara), s Gregoryjem Peckom i Ingrid Bergman u naslovnim ulogama te čuvenom sekvencom sna koju je realizirao Salvador Dali, kao i remek-djelo Ozloglašena (1946), briljantni triler s Ingrid Bergman, o agentu (kojeg tumači Cary Grant) koji u Rio de Janeiru otkriva nacističku poslijeratnu organizaciju. 

Na programu će se naći i najčuveniji Hitchcockov eksperiment Konop (1948), baziran na istinitom slučaju o umorstvu iz osjećaja superiornosti, kao i prvi Hitchcockov film u boji koji se sastoji od svega 10 kadrova, potom triler iz svijeta kazališta Trema (1950), te sjajni triler prema romanu Patricie Highsmith Nepoznati iz Nord-Expressa (1951), na kojem je snimatelj po prvi put bio Robert Burks. Prikazat će se i filmovi Ispovijedam se (1953), o svećeniku (Montgomery Clift) koji čuvajući tajnu iz ispovjedaonice biva osumnjičen za umorstvo, te triler usredotočen na ljubavni trokut Nazovi M radi umorstva (1954), prvi od  3 filma s Grace Kelly. 

Publika će moći uživati i u Hitchcockovom najuspjelijem redateljskom eksperimentu Prozor u dvorište (1954, nominacija za Oscara), remek-djelu koje je – izuzev jednog kadra – snimljeno iz sobe u kojoj novinar slomljene noge (James Stewart) krati vrijeme promatrajući susjede, potom spoju komedije i trilera Držite lopova (1955), s Caryjem Grantom i Grace Kelly, te svojevrsnoj parodiji trilera Nevolje s Harryjem (1956). Na programu će se naći i Čovjek koji je suviše znao (1956), prva suradnja sa skladateljem Bernardom Herrmannom, kao i triler Krivo optužen (1957), s Henryjem Fondom u naslovnoj ulozi. 

Program donosi i četiri najuspješnija autorova filma, legendarnu Vrtoglavicu (1958), remek-djelo Sjever Sjeverozapad (1959), s Caryjem Grantom kao bonvivanom uvučenim u špijunsku spletku i s antologijskom sekvencom napada aviona na junaka u pustoši, antologijski film strave Psiho (1960), u kojem se prepleću svi autorovi najistaknutiji motivi i u kojem dolaze do izražaja sve njegove redateljske sposobnosti, kao i čuvene Ptice (1963). Konačno, bit će prikazani i filmovi iz kasnije faze, Marnie (1964), triler s Tippi Hedren, Mahnitost (1972), s radnjom u Londonu, te autorov posljednji film Obiteljska zavjera (1976).