Alfred Hitchcock

13.08.1899, London, Velika Britanija - 29.04.1980, Hollywood, SAD

 

Director

Alfred Hitchcock pravim imenom Alfred Joseph Hitchcock, jedan je od najznačajnijih redatelja u povijesti filma. Bio je prvak trilerskog žanra, prevladao je standarde koji zadovoljavaju širu publiku i postigao popularnost ravnu glumačkim zvijezdama. Karakteristike njegova rada i filmova su sklonost montaži ili pokretima kamere, osjećaj za ritam, karakterizacija likova, crni humor, ironija i cinizam, stvaranje napetosti (tzv. suspense), živopisni ambijenti, dramatična zvučna obrada te vizualna ljepota kadra. Debitirao je filmom Vrt užitaka (The Pleasure Garden, 1925). Bio je pet puta nominiran za Oscara, primio je nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta (1979).
Njegovi najznačajniji filmovi su: Stanar (The Lodger, 1926), Ring
(The Ring, 1927), Ucjena (Blackmail, 1929), Čovjek koji je suviše znao (The Man Who Knew Too Much, 1935), 39 stepenica (The Thirty-Nine Steps, 1935), Rebecca (1940), Sumnja (Suspicion, 1941), Čamac za spašavanje (Life Boat, 1944), Opsjednut (Spellbound, 1945), Konopac (Rope, 1948), Nazovi M radi umorstva (Dial M for Murder, 1954), Prozor u dvorište (Rear Window, 1954), Vrtoglavica (Vertigo, 1958), Sjever-Sjeverozapad (North by Northwest, 1959), Psiho (Psycho, 1960), Ptice (The Birds, 1963), Mahnitost (Frenzy, 1972).

Filmografija

Obiteljska zavjera / Family Plot (1976)
Mahnitost / Frenzy (1972)
Topaz (1969)
Strgnuta zavjesa / Torn Curtain (1966)
Marnie (1964)
Ptice / The Birds (1963)
Sat s Alfredom Hitchockom / The Alfred Hitchcock Hour (TV serija) (1962-1965)
Psiho / Psycho (1960)
Sjever-sjeverozapad / North by Northwest (1959)
Vrtoglavica / Vertigo (1958)
Krivo optužen / The Wrong Man (1956)
Čovjek koji je suviše znao / The Man Who Knew Too Much (1956)
Nevolje s Harryjem / The Trouble with Harry (1955)
Alfred hitchock predstavlja / Alfred Hitchcock Presents (TV-serija) (1955-1962)
Drž'te lopova / To Catch a Thief (1955)
Prozor u dvorište / Rear Window (1954)
Nazovi M radi umorstva / Dial M for Murder (1954)
Ispovjedam se / I Confess (1953)
Nepoznati iz Nord-ekspresa / Strangers on a Train (1951)
Trema / Stage Fright (1950)
U znaku jarca / Under Capricorn (1949)
Konopac /Rope (1948)
Slučaj Paradinne / The Paradine Case (1947)
Ozloglašena / Notorious (1946)
Opsjednut / Spellbound (1945)
Madagaskarska avantura / Aventure malgache (kratkometražni igrani film) (1944)
Sretan put / Bon Voyage (krtkometražni igrani film) (1944)
Čamac za spašavanje / Lifeboat (1944)
Sjenka sumnje / Shadow of a Doubt (1943)
Saboter / Saboteur (1942)
Sumnja / Suspicion (1941)
Gospodin i gospođa Smith / Mr. & Mrs. Smith (1941)
Strani dopisnik / Foreign Correspondent (1940)
Rebecca (1940)
Krčma Jamajka / Jamaica Inn (1939)
Dama koja nestaje / The Lady Vanishes (1938)
Mladi i nevini / Young and Innocent (1937)
Sabotaža / Sabotage (1936)
Tajni agent / Secret Agent (1936)
39 stepenica / The 39 Steps (1935)
Čovjek koji je suviše znao / Man Who Knew Too Much, The (1934)
Bečki valceri / Waltzes from Vienna (1933)
Broj 17 / Number Seventeen (1932)
Bogati i čudni / Rich and Strange (1932)
Namještena igra / The Skin Game (1931)
Umorstvo / Murder! (1930)
Junona i paun / Juno and the Paycock (1930)
Ovdje Elstree / Elstree Calling (1930)
Stanovnik otoka Man / The Manxman (1929)
Ucjena / Blackmail (1929)
Šampanjac / Champagne (1928)
Farmerova žena / The Farmer's Wife (1928)
Laki moral / Easy Virtue (1928)
Nizbrdica / Downhill (1927)
Ring / The Ring (1927)
Stanar / The Lodger (1927)
Planinski orao / The Mountain Eagle (1926)
Vrt užitaka / The Pleasure Garden (1925)


Filmovi redatelja

Ucjena

(Blackmail, UK, 1929)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Jack E. Cox
Sadržaj:

Djevojka Alice White u vezi je s Frankom Webberom, detektivom Scotland Yarda. Jedne večeri oni se posvađaju i Alice završi u stanu slikara koji ju pokuša silovati. Ona ga, u samoobrani, ubije. Slučaj je dodijeljen njenom zaručniku Franku koji otkrije da je njegova Alice u sve umiješana i to krije od svojih šefova. No, tada u igru ulazi jedan ucjenjivač... Prvi Hitchcockov zvučni film u kojem je pokazao, uz sklonost za izbor spektakularnih ambijenata, kako u filmu stvoriti sugestivni...

c/b, 96'

Bogati i čudni

(Rich and Strange, UK, 1932)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Jack E. Cox, Charles Martin
Sadržaj:

Priča o mladom bračnom paru koji dolazi do velike sume novca i kreće na put oko svijeta. U toku krstarenja oni se razilaze, udvaraju, imaju morsku bolest, vole, prepiru i sl.. Konačno, ponovno se zbliže kada se brod nasuče, a oni spašeni zahvaljujući posadi kineske džunke. Po povratku kući, vraćaju se svakodnevnu životu kao da se ništa nije dogodilo... Film koji se doima više kao kakva epizoda neke serije i koji je neslavno završio na britanskom i američkom trži&scaro...

c/b, 82'

39 stepenica

(The 39 Steps, UK, 1935)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Bernard Knowles
Sadržaj:

Priča o mladom Kanađaninu Richardu Hannayu koji tragom špijuna koji su ubili ženu u njegovu stanu odlazi iz Londona u Škotsku kako bi ih pronašao. Policija ga sumnjiči za ubojstvo, špijuni su mu za petama. U vlaku, tokom bijega, zatraži pomoć djevojke Pamele... Film nepogrešiva ritma i montaže postigao je veliki uspjeh u Britaniji i u Americi.

c/b, 86'

Tajni agent

(Secret Agent, UK, 1936)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Bernard Knowles
Sadržaj:

Priča o tajnom agentu Richardu Ashendenu koji je poslan u Švicarsku da pronađe i ubije špijuna čiji mu je fizički izgled sasvim nepoznat. Greškom on ubija nevina turistu... Ne pretjerano cijenjen film velikog Hitchcocka, ali vrlo dojmljiv zbog osobitog redateljskog stila i odličnih glumačkih izvedbi.

c/b, 86'

Mladi i nevini

(Young and Innocent, UK, 1937)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Bernard Knowles
Sadržaj:

Na obali je pronađeno mrtvo žensko tijelo s opasačem muškog kišnog ogrtača koji je očigledno poslužio i kao smrtonosno oružje. Mladić Robert Tisdall glavni je osumnjičenik. On bježi i istodobno traga za čovjekom koji je ukrao njegov kišni ogrtač. U pomoć mu priskače mlada i nevina djevojka Erica... Ležeran triler, znamenit po pedesetometarskoj vožnji kamere do lica negativca koji ne može zaustaviti izdajničko treperenje očnih kapaka.

c/b, 80'

Dama koja nestaje

(The Lady Vanishes, UK, 1938)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Jack E. Cox
Sadržaj:

Mlada Engleskinja, Iris Henderson, vlakom se vraća s odmora i upoznaje stariju šarmantnu damu, gospođu Froy. Iznenada Iris dobiva udarac u glavu i gubi svijest. Kada se osvijesti, spozna da je gospođa Froy tajanstveno nestala a svi putnici poriču da su je vidjeli. Tim razvojem događaja Iris je poprilično zbunjena. Njenoj potrazi za starom damom priključuje se mladi glazbenik Gilbert... Vrhunski špijunski Hitchcockov film, koji je ispunjen humorom više od ijednog njegova fil...

c/b, 96'

Sjever Sjeverozapad

(North by Northwest, SAD, 1959)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Robert Burks
Sadržaj:

Nesretnim spletom okolnosti sredovječni Roger O. Thornhill koji radi u oglašivačkoj agenciji biva zamijenjen za špijuna koji radi za CIA-u. Nakon što ga otme nekolicina muškaraca, završi na nepoznatu imanju gdje ga ispituje čovjeka koji je uvjeren da je on George Kaplan. Shvativši da mu je život ugrožen, Roger će morati brzo pronaći pravoga Georgea.

boja, 131'

Psiho

(Psycho, SAD, 1960)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: John L. Russell
Sadržaj:

Četrdeset tisuća dolara gotovine koji će slučajno dospjeti u ruke Marion Crane, privlačne tajnice trgovca nekretninama, za mladu će ženu predstavljati preveliko iskušenje. Umjesto da ih položi na bankovni račun vlasnika tvrtke, ona će ih nagonski uzeti i pokušati pobjeći te započeti novi život. Putem prema Kaliforniji kao mitskoj meti svih bjegunaca, Marion će se zaustaviti da bi prenoćila u malome motelu Bates. Ugodna večer sa susretljivim i plahim vlasnikom Normanom Batesom, s ko...

c/b, 109'

Ispovijedam se

(I Confess, SAD, 1953)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Robert Burks
Sadržaj:

Montgomery Clift igra Michaela Logana, svećenika koji je spletom okolnosti osumnjičen za ubojstvo koje nije počinio. Kućepazitelj Otto Keller priznao mu je u ispovijedi da je nenamjerno ubio odvjetnika pokušavajući ga opljačkati. Svećenik, vezan ispovjednom tajnom, ne smije reći što zna. S ubijenim odvjetnikom povezuje ga i jedna pripadnica njegove župe. Policija ga uhiti i Logan na sudu mora dokazati nevinost...

c/b, 95'

Ptice

(The Birds, SAD, 1963)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Robert Burks
Sadržaj:

Naočiti Mitch Brenner odvjetnik je iz San Francisca koji u jednoj gradskoj trgovini kućnih ljubimaca spletom okolnosti upozna bogatu Melanie Daniels. Dok on traži par ptica koje će pokloniti svojoj sestri Cathy, školskoj učiteljici, po nekonvencionalnom ponašanju poznata Melanie pretvara se da je prodavačica i namjerno mu pokazuje pogrešne ptice. Njezina šala dovest će do toga da će joj on priznati kako ju poznaje sa suda, te da će mu ona kasnije odlučiti kupiti i odn...

boja, 119'

Krčma Jamajka

(Jamaica Inn, UK, SAD, 1939)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Bernard Knowles, Harry Stradling Sr
Sadržaj:

Devetnaesto je stoljeće i mlada Irkinja Mary je ostala siroče. Odlazi živjeti kod tete Patience koja živi s Jossom Merlynom u Cornwallu, u krčmi Jamaica Inn. Kočijaš je odbija tamo odvesti. Nakon što ipak uspije stići u krčmu, otkriva da je riječ o zloglasnu mjestu u kojem banda razbojnika prijevarom nasuče brodove, potom ubiju posadu i opljačkaju tovar. Nakon ovoga otkrića, Mary je u po život opasnoj situaciji.

c/b, 108'

Strgnuta zavjesa

(Torn Curtain, SAD, 1966)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: John F. Warren
Sadržaj:

Američki fizičar Michael Armstrong u vrijeme Hladnog rata doputuje sa zaručnicom na konferenciju u Evropi. Na njezino iznenađenje, on sam odlazi u Istočni Berlin te po svemu sudeći namjerava prebjeći. Zaručnica odlučuje ne odustati od njega te ga prati, no ne zna da je Armstrong zapravo u špijunskoj misiji. Tijekom Armstrongovog boravka u Istočnoj Njemačkoj njegove aktivnosti prati i Gromek, njegov "vodič". Armstrongov plan za povratak na Zapad će se zakomplicirati...

boja, 128'

Vrtoglavica

(Vertigo, SAD, 1958)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Robert Burks
Sadržaj:

Emotivnog Johna ´Scottieja´ Fergusona, nekad sposobnog detektiva iz San Francisca, još uvijek progone sjećanja na tragediju koja se zbila tijekom noćne potjere za jednim zločincem. Loveći kriminalca koji je bježao preko gradskih krovova, John se u trenutku nepažnje okliznuo i, želeći izbjeći pad u smrt, posljednjim atomima snage uhvatio za oluk. Pokušavajući mu pomoći, jedan se policajac tada previše nagnuo i poginuo pri padu sa zgrade. Nakon tog događaja John se...

boja, 138'

Sjenka sumnje

(Shadow of a Doubt, SAD, 1943)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Joseph A. Valentine
Sadržaj:

Tajanstveni sredovječni muškarac Charles Oakley, kojeg slijede dvojica tipova, odluči se skloniti na sigurno, te iz Philadelphije otputuje u kalifornijski gradić Santa Rosa, u kojem živi njegova sestra Emma Newton sa svojom obitelji. Newtoni su tipična američka obitelj: Emmin suprug Joseph bankovni je činovnik, Emma je kućanica, a njihovo troje djece muče problemi tipični za njihovu dob. Dok malene Rogera i Ann muče standardne dječje nevolje, adolescentica Charlie sve je nezadovoljnija je...

c/b, 108'

Držite lopova

(To Catch a Thief, SAD, 1955)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Robert Burks
Sadržaj:

Naočiti Amerikanac John Robie zvani Mačak nekadašnji je vrhunski lopov koji se povukao iz posla te mirno i luksuzno živi na francuskoj Rivijeri. Kad se u raskošnom hotelu počnu događati krađe koje su izvedbama identične onima koje je on nekad izvodio, Robie shvati da mora pronaći pravog krivca kako bi dokazao vlastitu nevinost. A kad krene u akciju, njegov će se put na različite načine ukrstiti s putovima triju žena. Osim dobrodušne i bogate Jessie Stevens, koja vjeruje u nj...

boja, 106'

Marnie

(SAD, 1964)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Robert Burks
Sadržaj:

Privlačna Marnie Edgar okorjela je kradljivica koja s lakoćom mijenja mjesta boravišta i izgled, koristeći se svojim šarmom kako bi stekla povjerenje ljudi koje će potom opljačkati. Jednoga dana Marnie se zaposli u izdavačkom poduzeću u Philadelphiji, u kojem joj šef postane otmjeni playboy Mark Rutland. Mark zna tko je ona, budući da je surađivao s njezinim posljednjim šefom, no ne namjerava ju prijaviti, već želi promatrati njezino ponašanje. Nakon što...

boja, 130'

Ozloglašena

(Notorious, SAD, 1946)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Ted Tetzlaff
Sadržaj:

c/b, 102'

Prozor u dvorište

(Rear Window, SAD, 1954)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Robert Burks
Sadržaj:

boja, 112'

Nazovi M radi umorstva

(Dial M for Murder, SAD, 1954)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Robert Burks
Sadržaj:

boja, 105'

Nepoznati iz Nord Expressa

(Strangers on a Train, SAD, 1951)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Robert Burks
Sadržaj:

c/b, 101'

Konop

(Rope, SAD, 1948)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: William V. Skall, Joseph A. Valentine
Sadržaj:

boja, 80'

Strani dopisnik

(Foreign Correspondent, SAD, 1940)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Rudolph Maté
Sadržaj:

c/b, 120'

Opsjednut

(Spellbound, SAD, 1945)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: George Barnes
Sadržaj:

c/b, 111'

Krivo optuženi

(The Wrong Man, SAD, 1956)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Robert Burks
Sadržaj:

c/b, 105'

Čovjek koji je suviše znao

(The Man Who Knew Too Much, SAD, 1956)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Robert Burks
Sadržaj:

boja, 120'

Sumnja

(Suspicion, SAD, 1941)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Harry Stradling Sr.
Sadržaj:

c/b, 99'

Trema

(Stage Fright, SAD, 1950)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Wilkie Cooper
Sadržaj:

c/b, 110'

Nevolje s Harryjem

(The Trouble with Harry, SAD, 1955)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Robert Burks
Sadržaj:

boja, 99'

Mahnitost

(Frenzy, UK, 1972)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Gilbert Taylor
Sadržaj:

boja, 116'

Rebecca

(SAD, 1940)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: George Barnes
Sadržaj:

c/b, 130'

Obiteljska zavjera

(Family Plot, SAD, 1976)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Leonard J. South
Sadržaj:

boja, 120'

Čamac za spašavanje

(Lifeboat, SAD, 1944)

Režija: Alfred Hitchcock
FOTOGRAFIJA: Glen MacWilliams
Sadržaj:

c/b, 97'
Vidi cijeli program