Robert Bresson

25.09.1907, Bromont-Lamoth, Francuska - 22.12.1999, Pariz, Francuska

 

Director
Francuski redatelj i scenarist, o čijoj se godini rođenja još raspravlja (1901. ili 1907.). Studirao je književnost i filozofiju, a potom se počeo baviti slikarstvom. U svijet filma zakoračio je 1934. godine snimivši kratkometražnu satiru Les affaires publiques. Godine 1939. pridružio se francuskoj vojsci, no Nijemci su ga zarobili i proveo je osamnaest mjeseci kao ratni zarobljenik. Nakon puštanja na slobodu vratio se u Pariz. Za vrijeme rata započeo je pripreme za dugometražni film Les agnes du péché, produciran 1943. godine. Uslijedile su Dame iz Bulonjske šume (Les dames du Bois de Boulogne, 1945), posljednji film u kojem će angažirati profesionalne glumce. Karakteristika njegovih kasnijih filmova bili su naturščici koje je nazivao “modelima” i angažirao ih želeći izbjeći “kazališnu glumu”. Kinematografiju je smatrao spojem glazbe i slikarstva, a ne teatra i fotografije. Imao je specifičan minimalistički stil koji se odražavao u pojednostavljenim dijalozima, minimalnoj uporabi skladane glazbe i jednostavnu kadriranju. Međunarodnu reputaciju stekao je trećim filmom, Dnevnik seoskog svećenika (Journal d'un curé de campagne 1951) kojim je osvojio Grand Prix na međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji 1951. godine. Slijedeći snimljen film, Osuđenik na smrt je pobjegao (Un condamné à mort s'est échappé 1956), mnogi smatraju remek djelom, a uslijedio je Džepar (Pickpocket, 1959), djelomično inspiriran Zločinom i kaznom Dostojevskoga. Njegovim djelima se poslužio i u filmovima Sretno, Baltazar (Au hasard Balthazar, 1966), inspiriranom Idiotom, te Quatre nuits d'un rêveur (1971) prema priči Bijele noći. Za Suđenje Ivani Orleanskoj (Le procès de Jeanne d'Arc, 1962) poslužio se stvarnim povijesnim bilješkama sa suđenja Ivani Orleanskoj. Kontroverzni film Mouchette, snimljen 1967. u nekim je područjima zabranjen, navodno da ne bi poticao tinejdžere na samoubojstvo, a Une femme douce (1969) bio je njegov prvi film u boji. Lancelot du Lac (1974) smatra se njegovim najmračnijim filmom, a posljednja dva snimljena filma su Le diable probablement (1977) i Novac (L'argent, 1983), baziran na pripovijetci Krivotvoreni kupon Lava Tolstoja.

Filmografija

- Novac / L'Argent (1983)
- Le Diable Probablement (1977)
- Lancelot du Lac (1974)
- Quatre nuits d'un ręveur (1971)- Une femme douce (1969)
- Mouchette (1967)
- Sretno, Baltazar / Au hasard Balthazar (1966)
- Suđenje Ivani Orleanskoj / Proces de Jeanne d'Arc (1962)
- Džepa / Pickpocket (1959)
- Un condamné ŕ mort s'est échappé (1956)
- Journal d'un curé de campagne (1950)
- Dame iz Bulonjske šume / Les Dames du bois de Boulogne (1945)
- Les agnes du péché (1943)
- Les affaires publiques (1934) (kratkometražni)

FILMSKI.NET - Robert Bresson


Filmovi redatelja

Dame iz Bulonjske šume

(Les dames du Bois de Boulogne, 1945)

Režija: Robert Bresson
FOTOGRAFIJA: Philippe Agostini
Sadržaj:

Modernizirana obrada Diderotova djela "Jacques fatalist"; kad Helenin ljubavnik Jean počne gubiti interes za nju, ona mu se osvećuje prijevarom, a rezultat je Jeanova ženidba bivšom prostitutkom Agnes. Poslije svadbe Jean biva suočen s istinom… FILMSKI.NET - Robert Bresson

c/b, 35 mm, 84 min

Džepar

(Pickpocket, 1959)

Režija: Robert Bresson
FOTOGRAFIJA: Léonce-Henri Burel
Sadržaj:

Priča o džeparu Michelu koji pokušava opstati izvan morala, u vlastitom svijetu. Uskoro bude uhvaćen, ali i pušten zbog nedostatka dokaza. Vidjevši na ulici fascinantan rad kolege džepara, Michel i sam pokušava doći na viši nivo, a u međuvremenu saznaje za bolest svoje majke. FILMSKI.NET - Robert Bresson

c/b, 35 mm, 75 min

Suđenje Ivani Orleanskoj

(Le proces de Jeanne d'Arc, 1962)

Režija: Robert Bresson
FOTOGRAFIJA: Léonce-Henri Burel
Sadržaj:

Ekranizacija života Ivane Orleanske čiji je scenarij baziran na stvarnim bilješkama s njezina suđenja. Fokusirajući se na psihološku i fizičku patnju koju je bila prisiljena trpjeti tijekom boravka u zatvoru, mučenja i, konačno, suđenja, film je pokušaj ocrtavanja unutarnje borbe duha i krize dotadašnje vjere. FILMSKI.NET - Robert Bresson

c/b, 35 mm, 88 min

Mouchette

(1967)

Režija: Robert Bresson
FOTOGRAFIJA: Ghislain Cloquet
Sadržaj:

Glavni lik filma je Mouchette, četrnaestogodišnja djevojčica u ruralnom dijelu Francuske. Njezina majka polako umire od neizlječive bolesti, a otac je alkoholičar kojem nije stalo do kćeri. Društveno izopćena u školi i prisiljena raditi razne poslove da bi financijski pomogla obitelji, Mouchette će razviti lagani prijezir spram većine ljudi koji je okružuju. FILMSKI.NET - Robert Bresson

c/b, 35 mm, 78 min
Vidi cijeli program