Proslava 80. rođendana Martina Scorsesea u kinu Tuškanac

Jedan od najcjenjenijih suvremenih američkih filmaša, redatelj, producent i scenarist Martin Scorsese slavi svoj 80. rođendan u četvrtak 17. studenog. U njegovu čast, dan uoči rođendana zagrebačko kino Tuškanac otvorit će najveću hrvatsku retrospektivu njegovih radova koju čine čak 24 naslova nastala tijekom pedeset godina njegova stvaralaštva, točnije u razdoblju od 1967-2019. 

Druga polovina studenog u zagrebačkom kinu Tuškanac bit će u cijelosti posvećena Martinu Scorseseu. Slavni američki redatelj iznimno duge i bogate karijere ovoga će četvrtka napuniti 80. godina. Tim povodom bit će otvorena velika retrospektiva od 24 naslova koja će omogućiti publici da se prisjeti njegovih filmskih klasika, ali i upozna s naslovima koje možda dosad nisu imali prilike vidjeti na velikom platnu.

Retrospektiva će započeti u srijedu, dan uoči Scorseseova rođendana, Dobrim momcima (1990), jednim od najboljih gangsterskih filmova svih vremena. Film koncipiran po uzoru na klasične gangsterske drame iz ranih 1930-ih, donosi priču o usponu i padu antijunaka u izuzetnoj glumačkoj izvedbi Raya Liotte, dok je Scorsese za režiju nagrađen Srebrnim lavom u Veneciji. 

Dio glumačke postavke u Dobrim momcima čini i Robert De Niro, jedan od Scorsesovih omiljenih  glumaca. S njim je prvi put surađivao u Ulicama zla (1973), svojem trećem dugometražnom igranom filmu kojim se ključno afirmirao. Riječ je i o Scorsesovom dotad najosobnijem djelu u koje je obradio neke stvarne detalje iz vremena odrastanja na ulicama njujorške četvrti Mala Italija. 

Impresivna gangsterska drama Kasino (1995) s Robertom De Nirom, Sharon Stone i Joeom Pescijem  zaključuje Scorsesovu neformalnu gangstersku trilogiju (Ulice zla, Dobri momci). U maestralno režiranom filmu kompletna glumačka postava ostvarila je odlične uloge, a glavni lik temelji se na stvarnom gangsteru Franku ´Leftyju´ Rosenthalu, koji je tijekom 1970-ih i 1980-ih za mafiju vodio kasina u Las Vegasu. 

Jedan od napoznatijih filmova Martina Scorsesea je kultni klasik Taksist (1976), nagrađen Zlatnom palmom u Cannesu. Prema mnogima njegov najuspjeliji film jedan je i od najvažnijih američkih filmova 1970-ih, izuzetno utjecajno djelo iz kojeg su neke replike postale dijelom opće kulture. Taksista odlikuje i posve neromantično predočavanje antijunaka zahvaćenog PTSP-om i krizom identiteta, kao i dojmljiv prikaz njujorške svakodnevice 1970-ih.

Ništa manje poznat i također izniman film je sportska drama Razjareni bik (1980), nagrađena Oscarom i Zlatnim globusom za glavnu mušku ulogu (Robert De Niro). Prema mnogima najuspjeliji boksački film ikada, ubraja se i među najznačajnije filmove svih vremena. Ovo maestralno režirano djelo je slojevita karakterna studija emotivnog autodestruktivca koji se kreće među dvama tjelesnim ekstremima,  mišićavog sportaša i pretilog zabavljača. 

Međunarodnu javnost Scorsese je uzburkao dramom Posljednje Kristovo iskušenje (1988). Najviše kontroverzi izazvalo je naglašavanje tipičnih ljudskih osobina Isusova lika koji je prikazan kao čovjek u svim aspektima svoje tjelesnosti. Želje autora bile su kreirati studiju Kristove osobnosti. Ipak, u vrijeme prikazivanja filma došlo je do razbijanja izloga kina, lažnih dojava o bombama, pokretanja peticija protiv prikazivanja i dr. 

U svom trenutno zadnjem dovršenom dugometražnom igranom filmu Irac (2019), Scorsese se vratio temi mafije. Film prati plaćenog ubojicu (Roberto De Niro) koji se prisjeća svog života i rada za mafiju. Glumačku postavu čine i ostali Scorsesovi česti suradnici Harvey Keitel i Joe Pesci kojeg su radi Irca nagovorili da se vrati iz mirovine, dok je Al Pacino prvi put surađivao s redateljem.

Među glumcima nešto mlađe generacije s kojima Scorsese također često surađuje je Leonardo Di Caprio. Njihova najpoznatija i komercijalno najuspješnija suradnja je Vuk s Wall Streeta (2013), temeljena na istinitoj priči o dekadentnom životu burzovnog mešetara. Zanimljivo, film je po broju psovki oborio Guinessov svjetski rekord, a preuzeo je i primat od ranijeg Scorseseova filma Dobri momci. Di Caprio je za ulogu u ovom filmu osvojio Zlatni globus.

Osvojio ga je i za glumu u biografskoj drami Avijatičar (2004) o slavnom Howardu Hughesu. Scorsese i di Caprio surađivali su i na kriminalističkoj drami Pokojni (2006), svojevrsnom prepravku hongkonškog filma Pakleni poslovi (2002) redateljskog dvojca Andrewa Laua i Alana Maka. Pokojni je nagrađen s četiri Oscara i Zlatnim globusom za redatelja, a zajedno su snimili i cijenjeni psihološki triler Otok Shutter (2010). 

Među bogatom filmografijom Martina Scorsesea izdvajaju se i izvrsna povijesna romantična drama Doba nevinosti (1993) s Danielom Day-Lewisom, Michelle Pfeiffer i Winonom Ryder, kao i suvremena romantična drama Alice više ne stanuje ovdje (1974) s Ellen Burstyn u glavnoj ulozi za koju je nagrađena Oscarom. S Paulom Newmanom i Tomom Cruiseom Scorsese je snimio sjajnu sportsku dramu Boja novca (1986), koja je ovaj put Newmanu osigurala Oscara.

Tematski pomalo neočekivano, ali uspješno snimio je i avanturističku obiteljsku dramu Hugo (2011) s mladim protagonistom. Pozabavio se i životom Dalaj Lame u povijesnoj biografskoj drami Kundun (1997) koja prati njegov život od malih nogu do odrasle dobi, a u Aziji se odvija i radnja Šutnje (2016), film o dva portugalska kršćanska misionara (Andrew Garfield, Adam Driver) koja u 17. stoljeću odlaze u Japan.

Retrospektiva uključuje i debitantski dugometražni igrani film Tko to kuca na moja vrata? (1967),  mjuzikl dramu s De Nirom i Lizom Minelli New York, New York (1977), satiričnu dramu Idiotska noć (1985) koja je Scorseseu donijela nagradu za najboljeg redatelja u Cannesu, crnohumornu dramu Kralj komedije (1982), trilere Rt sraha (1991) i Između života i smrti (1999) te dokumentarni film Posljednji valcer (1978).