Ingmar Bergman

14.07.1918, Uppsala, Švedska - 30.07.2007, Fårö, Švedska

 

Director
Ernest Ingmar Bergman rođen je 14.07.1918.godine u Uppsalu, Švedska. Već kao dijete pokazivao je osobit interes za književnost, kazalište i film.
Studirao je književnost i povijest umjetnosti na Sveučilištu u Stockholmu. Tokom studija uključio se u kazališnu grupu isprva kao redatelj a zatim i kao dramaturg. Filmsku karijeru započeo je radeći kao scenarist za čuvenu producentsku kuću Svensk Filmindustri. Njegov scenaristički prvijenac je film Mučenje (Hets, 1944), koji je režirao čuveni švedski redatelj Alf Sjöberg. Desetak godina radi kao kazališni direktor i producent, a usporedno postavlja na scenu i vlastite drame. Kao filmski redatelj debitira filmom Kriza (Kris,1945). Filmom Sedmi pečat (Det Sjunde inseglet, 1956) na sebe je svratio pozornost svjetske kritike i intelektualne publike. Za bogati filmski opus nagrađen je s tri Oscara.Jedan je od rijetkih filmskih redatelja koji je kao umjetnik ostvario gotovo apsolutnu slobodu stvaranja ne pristajući ni na kakav kompromis komercijalne proizvodnje.Godine 1988. objavio je autobiografiju Laterna Magica. Ingmar Bergman jedan je od najznačajnijih autora u povijesti filma.

Filmografija

Anna (TV film) (2002)
Bildmakarna (TV film) (2000)
Larmar och gör sig till (TV film)(1997)
Sista skriket (TV film) (1995)
Backanterna (TV film) (1993)
Markisinnan de Sade (TV film)(1992)
Dokument Fanny och Alexander (dok. film) (1986)
Karins ansikte (1986)
De Två saliga (TV film) (1986)
Poslije probe/Efter repetitionen (TV film) (1984)
Hustruskolan (TV film) (1983)
Fanny i Alexander/Fanny och Alexander (1982)
Iz života marioneta/Aus dem Leben der Marionetten (1980)
Fårö-dokument 1979 (dok. film) (1979)
Jesenja sonata/Höstsonaten (1978)
Zmijsko jaje/The Serpent's Egg (1977)
Licem u lice/Ansikte mot ansikte (1976)
Čarobna frula/Trollflöjten (1975)
Misantropen (TV film) (1974)
Prizori iz bračnog života/Scener ur ett äktenskap (1973)
Krici i šaputanja/Viskningar och rop (1972)
Beröringen (1971)
Fårödokument 1969 (dok. film) (1969)
Strast/En Passion (1969)
Ritual/Riten (TV film)(1969)
Sramota/Skammen (1968)
Vučje doba/Vargtimmen (1968)
Stimulantia (1967)
Persona (1966)
O svim tim ženama/För att inte tala om alla dessa kvinnor (1964)
Tišina/Tystnaden (1963)
Pričesnici/Nattvardsgästerna (1963)
Ett Drömspel (TV film) (1963)
Kroz tamno ogledalo/Såsom i en spegel (1961)
Djävulens öga (1960)
Djevičanski izvor/Jungfrukällan (1960)
Oväder (TV film) (1960)
Lice/Ansiktet (1958)
Rabies (TV film) (1958)
Venetianskan (TV film)(1958)
Na pragu života/Nära livet (1958)
Divlje jagode/Smultronstället (1957)
Herr Sleeman kommer (TV film) (1957)
Sedmi pečat/Det sjunde inseglet, (1957)
Osmijesi ljetne noći/Sommarnattens leende (1955)
San žene/Kvinnodröm (1955)
Lekcija iz ljubavi/En Lektion i kärlek (1954)
Veče komedijaša/Gycklarnas afton (1953)
Ljeto s Monikom/Sommaren med Monika (1953)
Žene čekaju/Kvinnors väntan (1952)
Ljetna međuigra/Sommarlek (1951)
Ovdje se to ne može dogoditi/Sånt händer inte här (1950)
Veselje/Till glädje (1950)
Žeđ/Törst (1949)
Zatvor/Fängelse (1949)
Lučki grad/Hamnstad (1948)
Glazba u tami/Musik i mörker (1948)
Brod za indiju/Skepp till India land (1947)
Kiši na našu ljubav/Det regnar på vår kärlek (1946)
Kriza/Kris (1946)

FILMSKI.NET - Ingmar Bergman
Jutarnji.hr - Ingmar Bergman - Odlazak filmske ikone 20. stoljeća


Filmovi redatelja

Osmijesi ljetne noći

(Sommarnattens leende, 1955)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Gunnar Fischer
Sadržaj:

Grupa bivših, sadašnjih i budućih ljubavnika okupi se na imanju majke glumice Desiree Armfeldt. Tako se tu nađu Frederik Egerman - Desireein bivši ljubavnik, Anne - 20-godišnja Frederikova (još) nevina supruga, Henrik - Frederikov sin, student teologije, tek nešto mlađi od svoje maćehe, Grof Malcolm - sadašnji Desireein ljubavnik, Charlote - Malcolmova supruga. U toku ljetne noći, Anne se spetlja s Henrikom, Frederik obnovi romansu s Desiree, bračni par Malcolm riješe bračne razmirice... a...

c/b, 35 mm, 108 min

Sedmi pečat

(Det sjunde inseglet, 1957)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Gunnar Fischer
Sadržaj:

U četrnaestom stoljeću vitez Antonius Block i njegov senior Jöns vraćaju se iz križarskog rata u kugom zahvaćenu Švedsku. Na obali susreću Smrt koju vitez izaziva na partiju šaha. Ulog je vlastiti život; u slučaju da izgubi, Smrt će dobiti vitezov život, a u slučaju da pobjedi dobit će odgovor na egzistencijalna pitanja koja ga muče. Vitez znade da mora izgubiti, ali igra kako bi dobio na vremenu, te prije smrti želi učiniti plemenito djelo i saznati postoji li Bog i besmrtna...

c/b, 96'

Divlje jagode

(Smultronstället, 1957)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Gunnar Fischer
Sadržaj:

Umirovljeni profesor Isak Borg putuje na svečanost u Lund kako bi dobio počasni doktorat. Nakon uznemirujućeg sna o smrti, odlučuje krenuti na put automobilom sa snahom Marianne. Tijekom putovanja prisjeća se djetinjstva, djevojke na koju ga podsjeti autostopistica Sara, propuštenih prilika i pogrešaka. Nakon što primi doktorat pokušava pomiriti snahu i sina. Film kojim je Ingmar Bergman definitivno potvrdio status velikana svjetskog filma, a legendarni švedsk...

c/b, 91'

Tišina (1963)

(Tystnaden, 1963)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Sven Nykvist
Sadržaj:

Priča o dvije sestre, Anni i Ester, koje odsjedaju u hotelu, u gradu smještenom na sjeveru Europe. S njima je i Annin desetogodišnji sin Johan. Ester je frustrirana lezbijka bez budućnosti, a je Anna sklona potpunoj slobodi u seksualnom životu. Uskoro postaje jasno da sestre povezuje istodobni neobični i teški osjećaj ljubavi i mržnje... Tišina u naslovu ukazuje na nemogućnost komunikacije među sestrama i sa stanovnicima grada čiji jezik glavni likovi filma ne govore, te tešku tišinu Boga...

c/b, 35 mm, 95 min

Lice

(Ansiktet, 1958)

Režija: Ingmar Bergman
Sadržaj:

Misteriozni Albert Vogler, mađioničar i spiritualist, i njegova trupa Vogler's Magnetic Health Theater stižu u mali gradić kako bi održali spektakularnu predstavu. No, vodeći ljudi grada - skeptični doktor i šef policije - zatraže od Voglera da pojedine točke predstave, ukoliko želi pred publiku, mora najprije njima pokazati, želeći dokazati da je Vogler's Magnetic Health Theater šarlatanska družba. No, čini se da su Vogler i njegova trupa ipak premudri za gradski dvojac (pozitivističkih u...

c/b, 100 min

Krici i šaputanja

(Viskningar och rop, 1973)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Sven Nykvist
Sadržaj:

Agnes umire od raka. Njene sestre, Karin i Maria, dolaze da budu uz nju na samrti. Uz Agnes je i njena odana sluškinja Anna, koja usprkos društvenoj podčinjenosti, jedina ostaje čvrsta i jaka do samoga kraja. Karin i Maria, progonjene krivnjom, osamljenošću i ljubomorom, nisu u stanju pružiti pomoć ili barem suosjećanje sestri u posljednjim trenucima života...

boja, 35 mm, 105 min

Jesenja sonata

(Höstsonaten, Francuska, Njemačka, Švedska, UK, 1978)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Sven Nykvist
Sadržaj:

Eva, tek na prvi pogled zadovoljna žena pastora u seoskoj Norveškoj, poziva majku Charlotte, pijanisticu svjetskog ugleda, u posjet. Nada se izmirenju nakon dugih godina razmimoilaženja. No, umjesto izmirenja, Eva optužuje majku da ju je napustila još dok je bila dijete svirajući po koncertima i lišavajući je majčinske ljubavi... Snažna obiteljska drama nagrađena Zlatnim globusom za najbolji strani film u kojem je Ingrid Bergman ostvarila svoju posljednju filmsku ulogu.

boja, 99'

Fanny i Alexander

(Fanny och Alexander, 1982)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Sven Nykvist
Sadržaj:

Desetogodišnji dječak Alexander i njegova mlađa sestra Fanny pripadaju imućnoj obitelji u provincijalnoj Švedskoj početkom 20. stoljeća. Otac Oscar je redatelj, a majka Emilie kazališna glumica. Nakon iznenadne očeve smrti majka se udaje za biskupa Vergerusa te s djecom seli u biskupov dom. Djeca dolaze u konflikt s krutim i bešćutnim očuhom pa utočište nalaze u domu židovska trgovca Isaka, ljubavnika njihove bake. Redateljevo „oporučno“ ostvarenje...

boja, 188'

Poslije probe

(Efter repetitionen, 1984)

Režija: Ingmar Bergman
Sadržaj:

Ostarjeli kazališni redatelj Henrik Vogler, u toku rada na predstavi A Dream Play, jedne večeri nakon probe ostaje sam u kazalištu. Njemu se pridružuje mlada glumica Anna, koja želi s njim ostvariti ljubavnu vezu...

boja, 72 min

Karins ansikte

(Karin's face, 1986)

Režija: Ingmar Bergman
Sadržaj:

Kratki film Ingmara Bergmana. Dirljivi portret njegove majke, foto-kolaž napravljen u stilu animacije koji kombinira ozbiljnost i jednostavnost sa stanovitom nostalgijom.

boja, 14 min

Žene čekaju

(Kvinnors väntan, 1952)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Gunnar Fischer
Sadržaj:

Tri supruge provode vrijeme u vikendici, čekajući da im se vrate muževi. Vrijeme krate pričama iz bračnih života. Rakelu suprug ne može seksualno zadovoljiti pa se okreće bivšem ljubavniku Kaju, no njezin muž ih otkriva. Marta se prisjeća svoje ljubavne veze i braka s pariškim umjetnikom čiji roditelji nisu odobravali njihovu vezu, a Karin se ponovno zbližila sa suprugom nakon što su zajedno zaglavili u dizalu.

35 mm, c/b, 107 min

Djevičanski izvor

(Jungfrukällan, 1959)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Sven Nykvist
Sadržaj:

Petnaestogodišnja Birgitta na putu za crkvu brutalno siluju i potom ubiju dvojica starijih muškaraca. Igrom sudbine oni potraže sklonište upravo kod njezina oca. Saznavši tko su, on osveti kćerinu smrt, no upadne u krizu vjere pitajući se kakav je to Bog koji je dopustio da se sva ta ubojstva dogode. Film je osvojio Oscara i Zlatni globus u kategoriji najboljeg stranog filma 1961. godine.

35 mm, c/b, 89 min

Đavolje oko

(Djävulens öga, 1960)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Gunnar Fischer
Sadržaj:

Nevinost i čistoća svećenikove mlade kćeri Britt-Marie trn je u đavoljem oku. Stoga vrag iz pakla šalje Don Juana, njegova slugu Pabla i svoga najboljega vraga na Zemlju da zavedu Britt-Marie i liše je djevičanstva. Ali, plan krene potpuno krivim smjerom kada se Don Juan počne zaljubljivati u Britt-Marie...

c/b, 35 mm, 87 min

Sramota

(Skammen, 1968)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Sven Nykvist
Sadržaj:

Ocrtavajući nemogućnost bijega pojedinca od užasa rata, film prikazuje bračni par Rosenberg, apolitične glazbenike koji se po izbijanju građanskog rata sele na udaljeni otok. Tamo i dalje sviraju svoje instrumente, no preživljavaju zahvaljujući prodaji nakupljenih bobica i pomoći susjeda. Kada se na otok sruši avion pun vojnika, njih dvoje će biti prisiljeni suočiti se s ratom i njegovim posljedicama.

c/b, 35 mm, 103 min

Strast

(En passion, 1969)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Sven Nykvist
Sadržaj:

Andreas je čovjek koji se suočava s krahom svoga braka i emocionalnom izoliranošću. Upoznaje Anu koja tuguje zbog nedavne smrti sina i supruga. Ona se čini revna u vjeri i nepokolebljiva u potrazi za istinom, no uskoro na površinu isplivaju njene zablude. Andreas i Ana se upuštaju u ljubavnu vezu. On ne može nadići svoj osjećaj dubokoga poniženja i ostaje otuđen. U međuvremenu, malu otočku zajednicu terorizira nepoznati počinitelj koji muči životinje.

c/b i boja, 35 mm, 101 min

Prizori iz bračnog života

(Scener ur ett äktenskap, 1973)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Sven Nykvist
Sadržaj:

Film je originalno bio šestodijelna tv serija koja je u Švedskoj postigla veliku popularnost, a prati polaganu destrukciju braka i ljubavne veze između dvoje ljudi. Johan i Marianne su poslovno uspješan bračni par, imaju zajedničku djecu i naizgled su veoma sretni. Ipak, Johan će objaviti Marianne da ima vezu sa mlađom ženom i time označiti početak njihova kraja...

boja, 35 mm, 167 min

Čarobna frula

(Trollflöjten, 1975)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Sven Nykvist
Sadržaj:

Ekranizacija opere Čarobna frula Wolfganga Amadeusa Mozarta, ispjevane na đvedskom jeziku. Zla kraljica noăi susreăe princa Tamina i slaţe mu kako je njezinu kăer Paminu oteo zli čarobnjak Sarastro. On je zapravo njezin otac i dobar, pravedan i mudar vladar svoje zemlje, no Tamino ne zna istinu i s čarobnom frulom koju je dobio na poklon, kreăe u misiju spađavanja...

boja, 35 mm, 135 min

Licem u lice (1976)

(Ansikte mot ansikte, 1976)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Sven Nykvist
Sadržaj:

Prvotno četverodijelna tv serija, Licem u lice skraćena je i pretvorena u film. Liv Ullmann tumači glavnu ulogu psihijatrice Jenny Isaksson koja pati od jake i neobjašnjive depresije. Konstantno ju proganja vizija starije žene i u pokušaju bijega od psihičkih problema ona započinje izvanbračnu aferu. No, to kod nje izazove napad histerije...

boja, 35 mm, 114 min

Zmijsko jaje

(The Serpent's Egg, 1977)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Sven Nykvist
Sadržaj:

Bergmanov drugi film na engleskom jeziku, smješten je u Berlin ranih dvadesetih prošloga stoljeća. Nakon duga razdoblja depresije, Manuelin suprug počini samoubojstvo. Ona i Abel Rosenberg, brat pokojnog joj supruga, životare u poslijeratnom Berlinu. Igrom slučaja, saznaju za nehumane eksperimente u klinici profesora Vergerusa.

boja, 35 mm, 120 min

Ljeto s Monikom

(Sommaren med Monik, Švedska,, 1953)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Gunnar Fischer
Sadržaj:

Mladić Harry i djevojka Monika iz radničke četvrti Stockholma zaljube se i odluče otići od kuće i provesti zajedničko ljeto na malom otoku. No, ljubavnu idilu ubrzo naruše financijske nevolje, a povratkom u Stockholm Monika otkriva da je trudna. Iako Harry prihvaća odgovornosti, Monika čezne za avanturama i zabavom. Jedan od nekoliko Bergmanovih filmova 1950-ih smještenih u ljetne ambijente, djelo je u kojem redatelj najavljuje jednu od svojih kasnijih prepoznatljivih preokupacija...

c/b, 96'

Sarabanda

(Saraband, Švedska, Danska, Norveška, Italija, Finska, Njemačka, Austrija, 2003)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Stefan Eriksson, Jesper Holmström, Per-Olof Lantto, Sofi Stridh, Raymond Wemmenlöv
Sadržaj:

Trideset godina nakon razvoda, Marianne odjednom osjeti potrebu posjetiti bivšeg supruga Johana. Po dolasku u ljetnikovac zatječe njegova sina Henrika i unuku Karin kojoj otac daje glazbene satove iz violončela. Uskoro počinje svjedočiti obiteljskoj drami i nategnutim odnosima između oca i sina koji tuguje za suprugom Annom koja je preminula prije dvije godine. Izvorno realiziran za televiziju, film je nastavak legendarnih Prizora iz bračnog života (1973) te ujedno i posljednji Bergmanov...

boja, 107'

Persona

(Švedska, 1966)

Režija: Ingmar Bergman
FOTOGRAFIJA: Sven Nykvist
Sadržaj:

Elisabeth Vogler ugledna je kazališna glumica koja iznenada zanijemi usred predstave. Njeguje je mlada medicinska sestra Alma koja postupno otkriva da je Elisabeth svjesno prestala govoriti. Remek-djelo svjetskog filma, ujedno i jedno od ključnih djela filmskog modernizma i vjerojatno Bergmanov najeksperimentalniji film u kojem je redatelj, prema vlastitim riječima, „dosegnuo svoje krajnje granice“.

c/b, 85'
Vidi cijeli program